Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tip: zoek juffertje in het blauw

3 jul 2013
  •  
leestijd 2 minuten
Lantaarntje_Kars.jpg
Heb je al lantaarntje en blauwe juffertjes gezien? Het zijn libellensoorten die we nu het echt zomer gaat worden bij onze tuinvijvers of poeltjes kunnen waarnemen. Je hebt libellen en juffertjes. De laatste zijn kleiner en hebben hun vleugels gedwee over hun achterlijf gevouwen. De echte libellen mogen er zijn. Ze zijn groter en hebben hun vleugels fier opzij uitgespreid.
Nu is het echt juffertjes-tijd. Je ziet ze met tientallen bij elkaar zitten. Een paar soorten die je kunt tegenkomen: Het algemene lantaarntje met een blauw borststuk en een donker achterlijf met op het eind een oplichtend blauw lantaarntje. De watersnuffel, azuurwaterjuffer en variabele waterjuffer hebben over hun achterlijf ook blauwe vlekken, en ze lijken wel wat op elkaar.
Wil je  ze uit elkaar houden dan volgen hier een paar tips:
  • De watersnuffel (foto 3)heeft een brede lichtblauwe schouderstreep. Dat blauw is breder dan de zwarte streep die eronder ligt. Ook is watersnuffel te herkennen aan het bolletje op het segment vlak achter zijn borststuk. Hij heeft vrij veel blauw op het achterlijf en die stukken zijn ongeveer even groot.
  • De azuurwaterjuffer (foto 1) lijkt wel op watersnuffel, maar de schouderstreep is duidelijk smaller dan het zwart dat eronder loopt. Op het tweede segment heeft deze soort een U-teken. Op het achterlijf zijn vrij grote blauwe stukken aanwezig, die min of meer even groot zijn
  • Het algemene lantaarntje (foto 2) met een blauw borststuk en een donker achterlijf met op het eind een oplichtend blauw lantaarntje
  • De variabele waterjuffer heeft minder blauw op het achterlijf en de blauwe stukken zijn niet even groot. De kleur blauw is ook donkerder dan bij de azuurwaterjuffer. Het makkelijkste kenmerk is de schouderstreep. Voor de echte specialisten: de meeste variabele waterjuffers hebben een uitroepteken op de schouder. De streep is onderbroken en er is dus een lang deel en een puntje.
Met een beetje geluk kun je deze juffertjes overal in Nederland bij je tuinvijver te zien krijgen. Als je ze ziet en herkent geef je waarneming dan door via Waarneming.nl of Telmee . Hoeft niet perse bij je eigen tuinvijver te zijn. Ook als je een van deze soorten ‘in de wild’ aantreft kun je ze met opgave van locatie doorgeven.
Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting?
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.