Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: zoek de tuinloopkever

  •  
21-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
Carabus_problematicus__Tim_Faasen_.jpg
De tuinschallebijter of tuinloopkever ( Carabus problematicus ) heeft een naam die doet vermoeden dat het hier om een algemene tuinsoort gaat. Dat is eigenlijk alleen maar zo als de tuin vrij groot is en een mooie humeuze bodem en wat bomen of struiken heeft. En er is nog een voorwaarde: de tuin moet bereikbaar zijn en niet worden afgeschermd door muren en schuttingen. Deze grote loopkever kan namelijk niet vliegen, dus alleen in tuinen die lopend bereikt kunnen worden zal de soort te vinden zijn.
De kevers paren in het voorjaar, en na een ei- en popstadium verschijnen de nieuwe kevers dan in de zomer en de herfst. De volwassen kevers overwinteren in boomstronken en dood hout of onder mos en strooisel. Wie deze grote loopkever (18-28 mm) wil zien moet dus goed zoeken. En eerlijk-is-eerlijk, in het bos is de kans een stuk groter op een ontmoeting dan in de tuin. Wie de soort wel in de tuin vindt, heeft gelijk een mooi nieuwtje voor op onze tuinreservatenwebsite! Vind je de loopkever in je tuin, meldt het ons op tuinreservaten@vara.nl
Let op: het zijn nachtdieren dus zoek bij voorkeur in de schemer of 's ochtends heel vroeg.
Tekst: Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto: Carabus problematicus (Tim Faasen)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor