Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: wijs met blad

  •  
19-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
herfstblad_Kaleidoscoop.jpg
Gooi geen blad weg. Het is het goud van de herfst dat zorgt voor goeie aarde, een warme deken en voedsel voor bodemdiertjes. Weten is meten: wil je weten wat het nut is van een bladerdek, pak dan een thermometer en steek hem op een ijzige dag in de bladerhoop. Je ziet dat het vele graden warmer is onder de bladeren. Ze zorgen voor een beschermende deken en houden de aarde er onder op temperatuur. Hierdoor worden de plantenwortels beschermd. Strooi daarom de bladeren die je van je grasveldje harkt tussen de planten. Het blad doet meer dan alleen de planten beschermen tegen de vorst. Het zorgt ook dat de grond niet uitdroogt, en vormt een veilige schuilplaats voor allerlei nuttige diertjes.
Een laag bladeren is een toprestaurant voor de bodemdieren. Eerst eten minuscule diertjes gaatjes in het blad. Je hebt vast wel eens een blad gevonden waar alleen nog de nerf van over was. Dan komen de bacteriën en schimmels aan de beurt. Zij verteren de nerven en steeltjes. Als de "opruimers van de natuur" hun best hebben gedaan, dan kunnen bijvoorbeeld pissebedden, miljoenpoten en slakken de resten van het blad gaan opeten.
Regenwormen zetten de puntjes op de i. Zij trekken de laatste stukjes de grond in en eten de restanten op. Hun uitwerpselen vermengen zich met de grond waardoor de voedzame stoffen die in het blad zaten weer beschikbaar komen voor andere planten om van te leven! Het meeste blad is na een jaar verteerd, maar bij taaie bladeren zoals van de eik en beuk kan het twee of drie jaar duren. Ook grotere dieren houden van bladeren. Egels gebruiken zo’n bladerdek om onder weg te kruipen als ze in winterslaap gaan of gebruiken het om hun nest of holletje mee te bekleden!
Met dank aan: de Natuurwacht
Foto herfstblad van Kaleidoscoop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.