Vroege Vogels

Tip: wat wil de vogel

  •  
18-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Pimpelmees_bij_nestkast_01.jpg
Dit is de tijd om een nestkastje op te hangen. Vogels kunnen aan wennen en ze kunnen er als het koud wordt lekker in wegkruipen. Grote kans dat ze er in het voorjaar gaan broeden. Voor de zelfbouwers: een wensenlijst per soortl
Huismus
Mussen zijn dol op hun familie en  broeden graag samen. Hang meerdere kasten op of kasten waar ze bij elkaar kunnen wonen. Zorg bij een grote kast voor 2 invlieg gaten. De afmetingen van een standaard nestkast:  21 cm. hoog achter, 19 cm. hoog voor (een schuin dak dus), bodem: 11x12 cm. per compartiment, invliegopening  3,5 cm. Hang de kast niet lager dan 2 meter.
Koolmees
De afmetingen van een standaard nestkast: 26 cm. hoog, een bodem van 12x12 cm. en een  invlieg opening van 3,2 cm. Zorg dat de nestkast op 2 à 3 meter hoog hangt. Koolmezenkasten moeten minimaal 10 m. uit elkaar hangen.
Pimpelmees
Net als voor koolmezen hang je een vogelhuisje voor de pimpelmees op 2 à 3 meter hoogte. Pimpels en Koolmezen willen minimaal 3 meter bij elkaar vandaan wonen.
Een  standaard nestkast meet: 26 cm. hoog, een bodem van 12x12 cm. en een invlieg opening van 2,8 cm.
Spreeuw
Traditioneel broeden spreeuwen onder dakpannen, maar bij nieuwbouwhuizen is meestal niet op spreeuwen gerekend. Er zijn mooie spreeuwenpotten te koop die je aan de muur kunt hangen, maar een nestkast mag ook.
Hang een nestkast op 2 tot 5 m. hoogte. Standaard maten zijn: hoogte 30 cm, een bodem van 16x16 cm. en een invlieg opening van 4,5 cm.
Roodborst
De roodborst houdt van privacy. Hang het huisje op in de dichte begroeiing van een heg of muurklimmer op ongeveer 1,5 m. hoogte of onder de dakrand.
Hoogte nestkast: 15 cm., een bodem van 10x10 cm. en de ruime  invlieg opening meet 5 cm. Roodborsten vechten andere roodborsten de tuin uit, dus houdt het bij een niet te grote tuin bij een nestkast.
Algemene tips
  • Maak de nestkasten die in gebruik zijn goed schoon met gekookt water.
  • Voor een gelijkmatige temperatuur is belangrijk dat de dikte van het hout minimaal anderhalve centimeter is.
  • Richt de opening naar het noordoosten of zuidoosten. Dat voorkomt inregenen en te grote hitte.
  • Zorg voor een goed formaat invlieg opening en verwijder belemmeringen in de aanvliegroute zoals dikke takken of veel bladeren
  • Houd het simpel. Hoe opvallender de nestkast, hoe meer aandacht jij trekt bij vogelvijanden.
  • Hang de nestkast zo op dat hij onbereikbaar is voor katten.
Foto pimpelmees van Luukie. Kijk voor de nieuwste foto's van Luukie op Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.