Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: vuilboom voor vlinders

  •  
02-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
746 keer bekeken
  •  
citroenvlinder_man_-_zonnend_2_-_Kars_Veling.jpg
Houd je van geel, plant dan een vuilboom, Rhanus frangula . Citroenvlinders zijn er dol op. Deze vrolijke gele fladderaars zijn de eerste vlinders die te voorschijn komen als de temperatuur stijgt.
Gele vlinders als eerste in uw tuin
?Citroenvlinders overwinteren in een klimop of conifeer en worden door de eerste zonnestralen uit hun slaap gewekt. Opgewarmd en wel kunnen ze meteen aan de slag. Als je het heldergele vlindertje ziet, dan weet je zeker dat het een mannetje is. Het vrouwtje is vuilwit tot groengeel en daarom wat minder goed te herkennen. Citroenvlinders beschikken over een speciale vaardigheid: ze kunnen achteruit vliegen!
Vuilboom echte aanwinst?
De vuilboom is belangrijk voor deze vlindersoort want daar worden de eitjes op gelegd. Als de rupsen tevoorschijn komen doen ze zich te goed aan de jonge blaadjes. Geen nood, want daar komen weer nieuwe voor in de plaats. De vuilboom is meer heester dan boom en is heel geschikt voor kleine tuintjes. Hij wordt 1 tot maximaal 4 meter hoog, ziet er mooi uit is niet alleen heel aantrekkelijk voor de citroenvlinder ook het boomblauwtje zet er zijn eitjes op af.
Niet alleen vlinders
De vuilboom fungeert ook als dorpskroeg voor heel veel insecten die nectar uit de bloemen drinken. Bijenhouders zijn dol op deze struik/boom die zijn naam dankt aan de zwarte stam. Hij wordt ook wel sporkehout, bloedboom, hondskers en buskruithout genoemd. Als de witte bloemetjes verdwenen zijn dan komen er besachtige steenvruchten voor in de plaats waar grote lijsters en kramsvogels zich te goed aan doen. Maar dan is het inmiddels al weer winter geworden.
De vuilboom is een echte aanwinst voor het tuinparadijs. Omdat het zo’n ‘gewone’ soort is is hij vaak niet interessant voor de tuincentra. Bij boomkwekers die plantsoenen van bomen en struiken voorzien heb je vaak meer succes.
 
Kijk voor meer informatie over vlinders bij de Vlinderstichting: www.vlinderstichting.nl
Foto: zonnende citroenvlinder, Kars Veling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.