Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: vlinders houden van rottigheid

  •  
01-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
bont_zandoogje_01.jpg
Het is herfst, het seizoen bij uitstek voor rottend fruit. Een aantal vlinders is er dol op. Door het in de tuin neer te leggen kun je ze lokken en mooi bekijken. Een aantal vlindersoorten schakelt moeiteloos over op een dieet van rottend fruit. Het bont zandoogje is een van die soorten.
Bomen of struiken
Dit zandoogje doet het erg goed de laatste jaren en heeft zich over het hele land verspreid. Als er maar ergens wat bomen of struiken zijn kun je ze tegenkomen, ook in je eigen tuinreservaat. De vlinder is nu volop aanwezig en bijna niet met een andere soort te verwarren die nu vliegt. Als hij open zit is hij donkerbruin met crème vlekken. De onderzijde, die je ziet als hij met de vleugels opgeklapt zit is een gevarieerd patroon van licht en donkerbruin.
Atalanta
Ook de atalanta is vaak op het fruit te vinden. Ik zag in een verwaarloosde appelboomgaard in de Betuwe jaren geleden meer dan 60 atalanta’s op de gevallen en deels rotte appels. Het is niet een heel goed jaar voor de atalanta maar nu is de trek naar het zuiden begonnen en komen ook vlinders uit noordelijker streken ons land binnen. Zet een mooie fruitschaal voor ze klaar en ze zijn je gast.
Gehakkelde aurelia
Ook de gehakkelde aurelia zal langskomen. De naam heeft deze vlinder te danken aan de ‘happen’ die uit zijn vleugels genomen lijken te zijn. De ‘gehakkelde’  is prachtig warm oranje van boven met wat bruine vlekken. De onderzijde is voornamelijk donkerbruin, met een heel opvallende witte C. Maak een schaal met rottend fruit voor ze klaar in je tuin.
Rijkelijk beloond
Appels, peren en pruimen zijn uitstekend, maar ook sinaasappels, druiven (zie de foto’s), meloen en perzik werken goed. Als je op de markt voor een euro overrijpe bananen op de kop kunt tikken zul je in de tuin rijkelijk beloond worden met bont zandoogjes, atalanta’s en gehakkelde aurelia’s. Ook nachtvlinders komen er op af, maar daarover later meer.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.