Vleermuizen lok je met eten, water en huisvesting. Een paar hoge bomen in je omgeving werken mee en bestrijdingsmiddelen zijn ten strengste verboden.
In onze eerdere tips
lees je hoe je vleermuizen kunt verwennen, maar dit jaar, het jaar van de vleermuis, bieden wij extra aandacht aan deze ondergewaardeerde insectenvanger. De eerste tip is vooral bedoeld voor kattenbezitters.
Houd je kat binnen
Katten weten vaak heel goed de verblijfplaatsen van vleermuizen te vinden en proberen de uit- en invliegende vleermuizen te vangen. Kattenbezitters kunnen in de zomer levens van vleermuizen redden door hun kat een uur voor zonsondergang binnenshuis te laten. Dit is vooral van belang van half mei tot eind augustus. Dit is de periode waarin vleermuizen grote groepen kunnen vormen. We schreven al eerder over
het (huis)dier kat en hoe hij de natuur belaagt.
Voedsel
Het voedsel van vleermuizen bestaat vrijwel uitsluitend uit insecten. Die insecten lok je naar je tuin met planten, en het liefst met planten die ’s nachts bloeien. Daarnaast helpen ook inheemse planten als duizendknoop, teunisbloem, kamperfoelie of koninginnekruid met het lokken van de insecten. Het voordeel van het gebruik van inheemse planten is dat deze ook vaak waardplant voor insecten kunnen zijn, zodat niet alleen bloembezoekers maar ook de plant-etende insecten ervan profiteren. En die worden dan weer opgegeten door de vleermuizen
Rommelhoekjes
Ook door het creëren van rommelige hoekjes, de aanleg van een takkenwal of een hoekje met gestapeld hout zorg je voor schaduwrijke plekken waar insecten, vooral kevers, zich thuis voelen. Niet alleen vleermuizen hebben er profijt van, je helpt hier ook egels mee.
Water
Als je vleermuizen in jouw tuin wilt, heb je water in je tuin nodig. Hier komen insecten op af en dat is weer tafeltje dekje voor vleermuizen. Bovendien wordt de vijver door vleermuizen gebruikt om uit te drinken. In de schemering komen ze uit hun verblijfplaatsen naar open vijvers. Ze scheren daarbij laag over het water en scheppen het water met hun bek eruit. Dit gaat vliegensvlug. Het enige wat we zien is een laag over het water vliegende vleermuis en kringen op het oppervlak op de plek waar het diertje het water raakte. Zorg er daarom voor dat het wateroppervlak niet helemaal is dichtgegroeid. Houd ook wat open ruimte rond de vijver. Vleermuizen moeten al vliegend makkelijk bij het water kunnen komen.
Huisvesting
De meest voorkomende vleermuis, die we boven onze tuin kunnen zien, is de gewone dwergvleermuis. Die woont graag dicht in onze buurt en geeft de voorkeur aan niet geïsoleerde spouwmuren. We kunnen vleermuizen eenvoudig extra woonruimte aanbieden door vleermuiskasten op te hangen.
In de brochure 'Vleermuizen ook in uw tuin' staan bouwtekeningen van eenvoudige kasten die mensen zelf kunnen maken.