Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vleermuizen in je tuin

5 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Vleermuis_SaskiaGilbert_01.jpg

© Fotograaf: SaskiaGilbert

Deze week wordt het  wat warmer en ideaal weer om wat na te genieten in je tuin. Helaas geldt dat ook voor de muggen. Volg deze  tuintips op en je lokt de ideale insectenvanger naar je tuin: de vleermuis. In een nacht kan een vleermuis wel honderden insecten vangen en dat verschil ga je merken. Daar kan geen spuitbus tegen op. Dat ze in je haren vliegen is onzin. Ze zijn wel wijzer. Met hun feilloze sonar weten ze de kleinste obstakels te vermijden.
In ons land komen 17 vleermuissoorten voor. Met een beetje moeite kun je ze naar je tuin lokken.
Hoe lok je vleermuizen?
  • Zorg dat er van het vroege voorjaar tot de late herfst bloemen bloeien. Daar komen insecten op af: voer voor vleermuizen.
  • Plant struiken en planten die ’s nachts bloeien, want vleermuizen zijn nachtdieren
  • Zorg voor  bomen en struiken waar ze kunnen schuilen.
  • Vijvers zijn hotspots waar ze insecten vinden en al vliegend een slokje nemen.
  • Ruim niet alle dode hout op.
Vleermuizen slapen overdag graag op een rustige warme plek, bv. in bomen, op zolders, achter rolluiken, onder dakpannen of in spouwmuren. Als je ze een gastvrij onthaal wil bieden bouw dan zelf een vleermuiskast.
Geen Tuinverlichting
Met te veel tuinverlichting verjaag je vleermuizen. Ze worden door het licht verblind. Ook insecten raken gedesoriënteerd en vallen op de grond waardoor ze onbereikbaar zijn voor de sonar die de vleermuis uitzendt. Soms zie je ze rond lantaarnpalen jagen. Dan is er niet genoeg voedsel te vinden en zijn ze bereid een risico te nemen.
Tipvideo: vleermuiskast
Vleermuiskasten zijn er in alle soorten en maten: platte, bolle, hele grote en zelfs verwarmde kasten. Maar welke moet je kiezen en hoe hang je hem op? Bekijk de tipvideo: Vleermuiskast in de tuin

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.