Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: tuintips van luisteraars

  •  
11-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
insectenhotel_01.jpg
Tuintip van Eric Sluiter:
Ik knip de laatste jaren allerlei tuinafval met de rozenschaar in kleine stukjes. Dat valt op de grond en bedekt de bodem. Bijvoorbeeld tussen de frambozenstruiken knip ik in het najaar de dode stengels die dit jaar vrucht hebben gedragen aan stukjes van 5 tot 10 cm. Ook het snoeiafval van de pruimenbomen enz. knip ik fijn. Voordelen:
  • Ik hoef het snoeiafval niet af te voeren.
  • Het is prima compost (ik zie het strooisel van vorig jaar nu verrotten en langzaam de bodem intrekken)
  • Onkruid krijgt minder kans omdat de bodem bedekt is.
  • Ik hoef niet meer naar de sportschool voor m'n hand- en armspieren!
Tuintip van Annemiek van der Sluys:
Ik vind het waanzinnig leuk om jullie nieuwsbrief te ontvangen en vind het hele tuinreservaten-project geweldig. Ik heb zelf een volkstuin sinds 5 jaar en probeer die zo diervriendelijk mogelijk te maken. Afgelopen jaar heb ik een boom die ziek was om laten zagen en op het restant stam een vogelvoederplank gemaakt . Op ongeveer 1 1/2 meter van mijn veranda is het nu een vogelparadijs. Volop koolmezen die voederles komen geven aan hun kids, dikke duiven die ook snel een hapje komen halen, musjes die een bad komen nemen of wat drinken en zo nu een dan een ekster die even aanvliegt en iedereen laat schrikken. Ik zit dan naar deze vogelsoap te kijken op de 1e rang, geweldig! Ik zou dus iedereen die een boom heeft die het niet meer doet aanraden om  op de stam een vogelvoederplek te maken.
Voor de voedselvoorziening in de winter heb ik vorig jaar vetbollen in oude kopjes gemaakt. Ossenwit met vogelzaad erin en er dan een stokje ingestoken en aan het oortje ophangen in een boom. Het grappige is dat alleen hele kleine vogeltjes op het stokje kunnen zitten en het lekkers uit het kopje kunnen pikken. Ook een kiekje van mijn insectenhotel in wording. Ik spaar alle holle steeltjes en doe die van in een oud groentekisten, en als die vol is kom de volgende etage erop.
Foto: insectenhotel in aanbouw van Annemiek van der Sluys.
Stuur je tips naar Tuinreservaten@vara.nl
Voor iedere geplaatste tip hebben we een verrassing.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.