Tip: stek nu je favoriet
• 23-12-2013
• leestijd 2 minuten
Stekjes maken van tuinplanten is geen kunst. Voor houtachtige gewassen (bomen, struiken, coniferen) kun je nu aan de slag zolang de winter nog op zich laat wachten. Als je een favoriete heester in je tuin hebt waar je er nog wel een of twee van zou willen aanschaffen (of cadeau wil geven) ga dan zelf proberen of het lukt. Je moet de stekken snijden van rijpe scheuten die afgelopen jaar zijn gegroeid. Snij vervolgens de scheuten op lengte, aan de ene kant recht, de andere kant schuin. Dat is praktisch want dan zet je niet de verkeerde kant in de grond.
De schuine kant moet gaan wortelen dus daar snij je de stek schuin af onder een oog. Vervolgens desinfecteer je de scheuten met schimmelwerende vloeistof waar je ze in onderdompelt. Dit is heel belangrijk want anders gaat het mis. Zoek een biologisch middel tegen bodemschimmels. Vervolgens kun je kiezen of je de scheuten vorstvrij wil ingraven of dat je een plekje reserveert in de koelkast. Die mag niet hoger of lager staan dan 1 graad boven nul. Dan lopen de steken niet voortijdig uit, maar aan de onderkant wordt er wel al wondweefsel (callus) gevormd waar later de wortels uit tevoorschijn komen. Dit stellen we (door de stekjes koel te houden) uit tot de lente.
Als het zover is dan moeten de stekjes warmer worden gezet. Dek ze af met plastic om verdroging tegen te gaan. Wortelvorming én het uitlopen van de stekjes gebeuren dan tegelijkertijd. Lopen de stekjes uit vóórdat er worteltjes aan zitten, dan gaat het vaak mis en verdrogen de stekjes. Dat kun je allemaal zien en horen in het filmpje dat Rob Herwig – ja, de tuinambassadeur avant la lettre – heeft gemaakt van deze tuinklus.