Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: smulhaag

  •  
01-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
537 keer bekeken
  •  
Fruithaag.jpg
"Als je een gat in de bodem kunt graven dan kan je een boom planten" was het antwoord op de vraag of je de hele winter bomen in je tuin kunt zetten. De vraag kwam van Vroege Vogels, het antwoord was van 'de meiden van Fleuren'. Luister maar na in de uitzending van 16 december 2012 .
Zolang de vorst niet in de bodem zit kan je planten. Kleine boompjes-met-kluit kan je ook buiten de winter nog wel planten, maar de (vaak veel goedkopere!) bomen met naakte wortels moeten de grond in als er nog geen blad te zien is. Laten we grofweg zeggen: van november tot en met maart.
Ideaal als haag
De MiniTrees waar we eerder in Tuinreservaten over spraken zijn niet alleen solitair heel goed voor de kleine tuin, ze zijn ook ideaal als haag. Een smulhaag van appels, peren of kersen die in de lente prachtige bloesem geeft en later in het jaar fruit. Bovendien levert een 'levende schutting' schuilgelegenheid en nectar aan allerlei dieren.
Als grensbegroeiing tussen twee buurtuinen is de smulhaag of fruithaag een prachtig alternatief. Vooral de appelrassen zijn hiervoor geschikt:
  • ze worden niet breder dan 50 centimeter
  • snoeien is niet nodig
  • in hoogte tussen de 1 en 2 meter te houden
  • immuun voor de meeste schimmels
De peren en kersen zijn iets bewerkelijker.
Op de foto een haag van Redlane-appels, maar nog mooier wordt het als de rassen worden afgewisseld: dan varieert niet alleen alleen de bloesemkleur maar zijn er ook verschillend smakende appels te plukken.
Waaibomenhouten schutting
Omdat de prijs van de boompjes-met-naakte-wortel een stuk lager is (dat scheelt 50%) is de winter dé tijd om een haag te zetten. Als je voor de appelvariant kiest dan is de plantafstand 50 centimeter, dus per strekkende meter heb je twee boompjes nodig. Aangezien beide buren profiteren van het uitzicht en van de oogst is het logisch ook de kosten te delen, dan ben je voor 21 euro de strekkende meter per buur klaar. Een vijf meter lange appelhaag hoeft je dan inclusief verzendkosten niet meer te kosten dan 105 euro. Daar kan geen gammele bouwmarkt waaibomenhouten schutting tegenop!
De bedenkers van de fruithaag geven ook nog tips voor andere toepassingen: langs opritten, in een smalle strook langs een muur, aan de rand van de moestuin of zelfs als afscheiding van de rookplek bij dedrijven. Voor die laatste suggestie hopen we dat er niet binnenkort onderzoek zal uitwijzen dat ook voor appels meeroken ongezond is...
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor