Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: roep gierzwaluwen in de zomer

  •  
10-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1408 keer bekeken
  •  
gierzwaluw_in_kast.jpg
Mei, juni en juli zijn dé maanden dat je gierzwaluwen tussen de bebouwing hoort gieren. Het zijn ook dé maanden om deze superstadsvogels te lokken naar nestkasten. Er heerst grote woningnood in gierzwaluwland en toch zijn veel kunstnesten onbewoond. Daar kan je nu wat aan doen!
Hier spreekt een ervaringsdekundige, want zelf had ik al jaren vier gierzwaluwnestkasten aan de muur hangen die elke zomer leeg bleven. Tot ik van de GierzwaluwBescherming hoorde over een lokmethode met geluiden.
In de honderd dagen dat de gierzwaluwen in ons land zijn (van eind april tot begin augustus) zijn niet alle vogels aan het broeden. Jonkies en andere daklozen vliegen rond op zoek naar woonruimte. Dat doen ze niet stilletjes, maar luid roepend. Komen ze langs bewoonde nesten dan laten de gierzwaluwen die binnen zitten horen dat ze er zijn. "Doorvliegen! Hier woon ik!"
Het is deze communicatie waar de lokmethode gebruik van maakt. Heb je onbewoonde nestkasten dan moet je in de tijd dat de gierzwaluwen er zijn reclame maken voor je woonruimte. Dat doe je niet via Funda, maar door in of vlakbij de kast het geluid van gierzwaluwen te laten horen. Dat kan heel simpel door een eenvoudig speakertje buiten op de nestkast te plaatsen. Verbind dat met een kabeltje naar de CD-speler binnen in huis.
Als deze installatie klaar is dan kan je twee keer per dag de vogels op de nestruimte attenderen. Doe dat 's ochtends (bijvoorbeeld tussen 7 en 8 uur) en 's avonds (bijvoorbeeld tussen 19 en 20 uur). Dat zijn de 'pieken' van langsvliegende gierzwaluwgroepen.
Hoe kom je aan gierzwaluwgeluid? Zelf opnemen kan, maar veel makkelijker en beter is door een CD aan te schaffen die de GierzwaluwBescherming daar speciaal voor heeft gemaakt. Kijk voor een lin onderaan de pagina.
Bij mij was het lokken zeer succesvol: de CD met gegier stond nog geen vijf minuten aan of de eerste groep gierzwaluwen vloog rakelings langs de nestkasten die tot dan toe onopgemerkt waren. Een maand lang heb ik mijn buren twee keer per dag getrakteerd op de geluiden van de CD. Daarna negen maanden wachten, en in mei van het volgende jaar waren twee van de vier kasten bewoond. Inmiddels is het een kleine kolonie geworden want nu zijn jaarlijks minstens drie van de kasten in gebruik.
Zeker omdat het vrij slecht gaat met deze fantastische vogels kunnen ze hulp bij het woningzoeken goed gebruiken. Zo maak je ook van de muur van je huis een waardevol onderdeel van je Tuinreservaat!
Informatie over CD en gierzwaluwen in het algemeen bij GierzwaluwBescherming Nederland
Foto's Joost Huijsing:
1. Kast van onderen - een nieuwsgierige bewoner kijkt naar langsvliegende collega's
2. Installatie van minicamera
3. Beelden op de gierzwaluw-tv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.