Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tip: poepzoeken

4 mrt 2014
  •  
leestijd 2 minuten
Poepkaart-klein_zonder_tekst.jpg
Je boft als je van poep houdt want poep is leuk. Niet de honden- of kattenpoep waar je in trapt of met je handen in graait als je in de tuin werkt. Nee de uitwerpselen van tuindieren zijn leuk om goed te bekijken want aan de poep herken je het beestje. Jasper de Ruiter die bij Vogelbescherming werkt maar ook een bevlogen tekenaar is, heeft een poep-zoekkaart ontwikkeld en hij is inmiddels suf gebeld door vele radio- en tv programma’s. 
Jasper’s zoekkaart gaat niet alleen over dieren in het ‘wild’ er staan ook enkele tuindieren op. Met de kaart in de hand loont het de moeite om eens op een andere manier naar je tuin te kijken en te ontdekken wat er leeft. Je zult grote en kleine poepjes ontdekken, recht of gedraaid, met botjes of plantenresten of je herkent dieren die echt de punten op de i zetten. Op die manier krijg je zicht op de dieren in je tuin.
Regenwormen zijn poepproducenten bij uitstek. Hun korrelige hoopjes herken je snel als je eenmaal weet hoe regenwormenontlasting er uit ziet. Gewoon als hele rulle compost. Op hun tocht door de ondergrond eten ze letterlijk de bodem op. Het dode plantenmateriaal dat ze tegenkomen gebruiken ze als voedingsstof. De rest – ruim 70% - poepen ze uit. In Nederland leven zo’n 25 soorten regenwormen, waarvan de gewone regenworm het meest algemeen voortkomt. In een hectare grond kan wel een miljoen regenwormen voorkomen. Samen kunnen die wormen per dag zo’n 5 kilometer aan tunnels graven en op jaarbasis verwerken ze zo’n 3000 kilo grond tot compost.
Kaart Uitwerpselen: Jasper de Ruiter
Bron regenwormen: Marleen Zanen ( Louis Bolk Instituut)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.