In de moestuin van een Franse buur waar ik regelmatig langs wandel staan ieder jaar prachtige artisjokken (kardoen) te bloeien. ‘s Winters is er nog niets te zien en ineens staan ze met al hun pracht en praal klaar om gegeten te worden. Ook als je niet van artisjokken houdt, de plant met z’n prachtige blad en imposante bloeivorm is de moeite waard om een plek te geven in je tuinreservaat. Ook de rabarber mag er zijn. Doodzonde om deze mooie plant alleen in de moestuin te verstoppen. Met zijn fraaie blad en mooie bloempluimen verdient ook de rabarber een plek op de eretribune.
Ken je een moestuinder met rabarberplanten, vraag dan om een wortelstek. Je kunt ook de jonge plantjes kopen. Het planten kan tussen oktober en maart gebeuren. Beide soorten houden van zon en goede tuingrond.
Ook in een kleine tuin is zo’n grote plant een eye-catcher. Immers een kleine tuin met alleen maar kleine plantjes lijkt nog kleiner. Probeer het gewoon. Vind je de planten bij nader inzien tegen vallen, dan eet je ze gewoon op.
Tja, en is rabarber inheems of uitheems? De Chinezen hebben dit gewas, afkomstig uit de Aziatische steppen, als eerste in cultuur gebracht. De rabarberplant is rond 1900 in ons land geïntroduceerd. En de artisjok? Die is in Europa inheems.
Foto Rabarber: Welfink. Foto koolmees op artisjok: Boshuis. Foto artisjok: Femmynl. Meer foto's op Vroege Vogels Fotogalerij