Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: oranjetipje

  •  
14-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oranjetipje_04.jpg
Het oranjetipje is een typische voorjaarsvlinder. Vanaf eind maart is deze vlinder tegenwoordig al te zien. Het gaat dan voornamelijk om mannetjes. Deze vliegen altijd al wat eerder dan de vrouwtjes.  De mannetjes zijn goed te herkennen doordat ze de oranje gekleurde vleugelpunt hebben. Bij vrouwtjes ontbreekt de oranje kleur en deze lijken erg sterk op de algemene koolwitjes die inmiddels ook al vliegen.
Tuin als kroeg
Het oranjetipje doet het goed in bijna het hele land. Het is een vlinder van grasland in de buurt van bomen en struiken. Ze zitten in de vochtige pinksterbloemgraslanden, maar ook in open bospaden waar look zonder look staat. Ook in tuinen kunnen ze goed leefgebied vinden. Als we maar zorgen voor bloeiende planten dan zullen de vlinders er in te zien zijn op zoek naar brandstof in de vorm van nectar. Dat is de functie van de tuin als kroeg.
Tuin als huis
Maar de tuin kan ook echt een thuis zijn voor oranjetipjes. Dan moeten we zorgen dat er planten staan waarop de rupsen kunnen overleven. Naast de genoemde pinksterbloem en look zonder look zijn dat bijvoorbeeld ook judaspenning en damastbloem. Hiermee is de tuin een kraamkamer en kun je voorjaar in voorjaar uit genieten van de oranjetipjes.
Tekst en onderste foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting
Meer waardplanten voor Vlinders in onze Tuinreservatentip van vorig voorjaar .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.