Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tip: maak vijver-ijsvrijhouder

17 jan 2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
474 keer bekeken
Ijsvrijhouder_Ruurd_v._Donkelaar.jpg
Nu het stevig doorvriest is het voor vijverbezitters van belang om een wak in het water te houden. In een natuurlijke poel vindt deze gasuitwisseling plaats via de bodem en omliggende grond en via de stengels van afgestorven waterplanten. In een folievijver kan deze gasuitwisseling niet op een normale wijze plaatsvinden en moet dit door het ijs. Bij een te hoog niveau aan schadelijke gassen en een tekort aan zuurstof sterven kikkers en salamanders. Vissen kunnen wat meer hebben.
 
Ruurd van Donkelaar heeft  de volgende praktische en goedkope ijsvrijhouder bedacht. Eenvoudig te maken en voor een spotprijsje.
 
  • Koop anderhalve plaat tempex 50x100 cm en 5 cm dik.
  • Zaag 2 platen van 50 x 50 cm. en maak daarin een gat van 30 x 30.
  • De twee onderste 50 x 50 cm hebben een groot gat van 30x30 cm
  • De derde laag (50 x 50) heeft een gat van 20x20 cm.
  • Lijm de platen met tempexlijm aan elkaar. Je kunt ze ook met schroeven in de hoeken aan elkaar zetten.
  • De deksel maak je van de uitgesneden ronding (30 x 30) van de onderste twee platen en die zet je met 1 spijker in de hoek vast boven het 20 x 20 gat zodat je hem weg kan scharnieren. Zo kun je het wak controleren en eventueel open houden bij strenge vorst.
Alleen bij strenge vorst komt er hooguit een dun ijslaagje op het wak dat je gemakkelijk met een stokje kunt openhouden. Hierdoor kunnen schadelijke gassen ( moerasgas) ontsnappen en kan eventueel extra zuurstof uitwisseling plaats vinden.
Kosten 2 euro. 
Tekst en foto: Ruurd van Donkelaar ( Groenadvies - Wilde Weelde )

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar