Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: maak een vleermuizenkast

  •  
15-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4945 keer bekeken
  •  
gewone-dwergvleermuizen-in-_01.jpg
Het seizoen van de vliegende zoogdieren is open vanaf april, maar je kunt tot half mei een verblijfplaats voor ze bouwen.
Stads- en dorpstuinen zijn ook voor verschillende soorten vleermuizen van belang. Met name gewone dwergvleermuizen komen veel tussen de bebouwing voor. Maar onze huizen en kantoren worden steeds dichter, spleten en spouwen worden schaars en dus kunnen de vleermuizen wel een beetje hulp gebruiken.
Vleermuis-kasten zijn te koop, maar ook heel eenvoudig zelf te maken. Een mooie voorjaarsklus!
Voor de kast zijn ruwhouten onbewerkte planken nodig, want binnenin hun kunstslaapplaats willen de vleermuizen hangen. Ze hebben dus houvast nodig en dat biedt glad materiaal niet. Mocht je toch per se (of omdat u nog een voorraadje had liggen) niet-ruw materiaal gebruiken, dan moet er extra werk verricht worden. Dan kun je aan de binnenkant horizontaal groeven in het hout zagen of frezen.
Neem beslist geen geïmpregneerd hout, want dat zou de dieren kunnen schaden. Als je de kast wilt verduurzamen dan kun je wel de buitenkant met milieuvriendelijke beits bewerken, maar nooit de binnenkant!
Hang de kast liefst tegen een muur (dat is beter dan tegen een boom, omdat de vleermuizen van de warmte houden die een gebouw 's nachts afgeeft) op het zuiden of zuid-westen.
In het kader van het Vleermuizenjaar 2011 komt er binnenkort een folder met een uitgebreide beschrijving. Tot die er is kun je bijgevoegde werkttekening gebruiken.
Voor meer informatie: www.jaarvandevleermuizen.nl
Foto: Erik Korsten/Zoogdiervereniging (gewone dwergvleermuizen in platte kast)

Meer over:

vleermuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.