Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lok een citroenvlinder naar je tuin

23 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Citroenvlinder_vrouwtje_van_.jpg
Wil je de citroenvlinder lokken, plant dan een vuilboom ( Rhanus frangula ). Citroenvlinders zijn er dol op. Deze vrolijke gele fladderaars laten zich vaak als eerste zien als de temperatuur stijgt. De vuilboom is belangrijk voor deze vlindersoort als ‘waardboom’ waar de eitjes op worden gelegd. Als de rupsen te voorschijn komen, doen ze zich te goed aan de jonge blaadjes. Geen nood, want daar komen gewoon weer nieuwe voor in de plaats.

Dorpskroeg

De vuilboom is meer heester dan boom en is met zijn geringe hoogte (een tot maximaal vier meter) heel geschikt voor kleine tuinen. Niet alleen de citroenvlinder, ook het boomblauwtje zet er de eitjes op af. De boom is een dorpskroeg voor veel insecten die nectar uit de bloemen drinken. Bijenhouders zijn dol op deze boom die zijn naam dankt aan de zwarte stam. Hij wordt ook wel sporkehout, bloedboom, hondskers en buskruithout genoemd.

Tuinparadijs

De witte bloemetjes maken in de herfst plaats voor bes-achtige steenvruchten waar grote lijsters en kramsvogels zich in de winter te goed aan doen. De vuilboom is een echte aanwinst voor het tuinparadijs. Omdat het zo’n ‘gewone’ soort is zie je hem zelden bij de tuincentra. Bij boomkwekers die plantsoenen van bomen en struiken voorzien heb je vaak meer succes.
Foto: vrouwtje citroenvlinder in vuilboom, gefotografeerd door hwerners. Bekijk hier de nieuwste foto's van deze fotograaf.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.