Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: libellen als muggenbestrijding

  •  
11-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
281 keer bekeken
  •  
Libel.jpg
Wil je geen muggen, dan werken veel dieren beter dan de gifspuiten.  Een gierzwaluwgezin verorbert dagelijks zo’n 20.000 insecten. Maar ook libellen kunnen worden ingezet als schone muggenverdelgers. Ze kunnen zelfs iets wat de meeste vogels niet voor elkaar krijgen: ze eten ook muggenlarven in en onder water. Lok daarom libellen je tuin in.
Waterplanten
Je hebt wel een vijver nodig, want zonder water is de libel nergens. Hoe gevarieerder de diepte van de vijver en de beplanting, hoe meer libellen je kunt verwachten. De vijver is niet alleen belangrijk om te eten maar ook voor de voortplanting.
Daarvoor zijn waterplanten nodig die net boven het water uitsteken. De larven kunnen zich dan onder water tussen de planten verschuilen, terwijl ze later ‘boven’ libel kunnen worden. Zoek in de tweede helft van de zomer op je waterplanten naar de vervelhuidjes van libellen, die zijn wonderschoon.
Verwar de libellen niet met waterjuffers. Libellen hebben een breder achterlijf. In rust worden de vleugels meestal gespreid, of zelfs schuin naar beneden gehouden.
Juffers hebben een lang, dun achterlijf. In tegenstelling de tot de libellen hebben de vier vleugels van juffers dezelfde vorm. ?
Een ander opvallend verschil met libellen is dat juffers de vleugels in rust meestal langs of boven het achterlijf hebben samengeklapt.
? Kijk voor meer verschillen bij de Vlinderstichting
Foto: uitgeslopen viervleklibel (Ruurd Visser) uit Vroege Vogels Foto Galerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.