Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: Leve de molshoop!

  •  
21-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
915 keer bekeken
  •  
molshoop_en_emmer.jpg
Kijk eens wat anders naar een molshoop. De kans is groot dat je van mollen gaat houden. De mol ( Talpa europaea ) kan een handig hulpje zijn in de tuin. Ik betrap me er op dat ik soms zit te wachten dat hij weer een hoop aarde boven de grond heeft gewerkt. Zeker bij tuinieren op zware kleigrond is goeie tuinaarde een luxe bij het planten en verplanten.
Potgrond
Een beetje molshoop levert een halve emmer prachtige tuingrond op. Trap de hoop daarom nooit de bodem om. Maak er gebruik van. Strooi wat graszaad over de kale plek en klaar is Kees. De mol verricht met dat gegraaf nuttig werk. De gangen zorgen voor een  betere drainage en verluchting van de grond. Bovendien eet hij heel en passant heel wat schadelijke insecten.
De aarde die de mol boven de grond werkt kan wel van een meter diep komen. In het voorjaar graaft het wijfje diep in de grond een centrale ruimte met verschillende gangen van ongeveer 5 cm breed tot wel 200 meter lang. De uitgegraven grond wordt gedeeltelijk gebruikt om de wanden van de gangen en ruimtes mee te verstevigen, het overtollige wordt door de achterpoten naar achteren en naar boven gewerkt, waardoor aan de oppervlakte de molshopen ontstaan.
Grondverzet
Mollen zijn ultieme topsporters. Ze zijn gestroomlijnd, enorm gespierd en hebben sterke wijduitstaande voorpoten met brede randen waarmee ze uitstekend kunnen graven. Z’n voorpoten lijken wel grote graafhanden waarmee het dier de ondergrondse gangen graaft. Per jaar kan de mol meer dan 1.000 kg aan grond verzetten en in het voorjaar kan hij kilometers lange gangen graven. Alsof een volwassen man van 80 kg in een jaar tijd met zijn blote handen 500 ton aan grond vergraaft over een afstand van 25 kilometer.
Geen vacht is zo zacht en diepzwart als de mollenpels. Om niet te blijven steken in de ondergrondse gangen als hij achteruit moet lopen kunnen de haren van de mol in de huidaanhechting kantelen. Zo kan hij makkelijk voor- en achteruit door de gangen kruipen. De mol heeft kleine, slecht ontwikkelde ogen maar is zeker niet blind. Zijn belangrijkste zintuig is zijn spitse roze snuit die gevoelige snorharen en tastzenuwen bevat.
Meer over de mol bij de Zoogdiervereniging .
Foto emmer: Carla van Lingen
Foto mol: Didier Plu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor