Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: leve de brandnetel

  •  
17-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6383 keer bekeken
  •  
Brandnetel.jpg
De brandnetel is lekker om te eten, irritant om aan te raken en dodelijk voor luizen en schimmels. Het is een veelzijdige plant. Als waardplant is hij heel belangrijk voor de dagpauwoog en de distelvlinder is er dol op. Door het spuiten van veel gif in de landbouwsector, is de aanwezigheid van brandnetels enorm afgenomen. Dit heeft tot gevolg dat het leefgebied van deze inheemse vlinder steeds kleiner wordt. Tuiniers zijn ook niet dol op brandnetels. Dus weg met de brandnetel, weg met de rups, weg met de dagpauwoog. Brandnetels zijn niet alleen nuttig voor de vlinders, ze helpen ook bij de bestrijding van luizen en schimmels. 
Recept brandnetelgier
Brandnetelgier is een uitstekend biologisch bestrijdingsmiddel om luizen- en andere insectenplagen te bestrijden.Laat 100 gram verse nog niet uitgebloeide brandnetels weken in een liter regenwater in een vat of emmer met een deksel. Roer de smurrie dagelijks even om. Als er geen bubbels meer boven komen drijven is de brandnetelgier klaar. Filter de gier en bewaar het aftreksel op een koele donkere plek. Het blijft enkele maanden goed. Als je de gier wilt gebruiken als meststof moet hij tot 10% verdund worden. Wil je er luizen en andere insecten mee bestrijden dan moet het aftreksel tot 20% verdund worden.
Nog meer biologische bestrijders
Ook de volgende planten kunnen worden ingezet tegen ziekten en plagen:
•    kamille - tegen luizen
•    alsem - tegen rupsen en bladluizen en galmijt op bramen
•    smeerwortel - brengt kalium in
•    goudsbloem - plantversterkend
•    citrusschillen - tegen schurft
•    knoflook - tegen schimmels, met name meeldauw en roest
Wil je je vrienden trakteren op een bijzondere soep, denk dan eens aan de brandnetel. Opgediend met knapperige croutons is hij minder branderig dan in de volle grond.
Recept brandnetelsoep
Pluk 500 gram jonge scheuten of nieuwe bladeren (geen stengels of bloemen), was de bladeren en laat uitlekken. Kook de brandnetelbladeren 2 minuten in aanhangend water. Fruit in een scheutje olijfolie een fijngehakte teentje knoflook, zout, peper en oregano. Roer hier de brandnetels door en voeg een liter groentebouillon toe. Na een kwartier is de soep klaar. Roer er een scheutje room door en strooi er wat knoflookcroutons overheen.
Foto: distelvlinder op brandetel: G. Raad-Bies
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor