Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: kroegentuin voor bijen

  •  
15-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
smullende_bij.jpg
In maart gaan bij de groene vingers tintelen. De aandrang om aan de slag te gaan wordt onhoudbaar. Tuincentra spelen hier graag op in en lokken de gretige tuiniers naar binnen met bakken vol kleurige planten. Kiezen wordt al een stuk makkelijker als we ons bij iedere plant afvragen “wat heeft de bij of vlinder hier aan?”. Lang niet alle planten die worden aangeboden zijn voor deze diertjes aantrekkelijk want nectar of stuifmeel hebben ze vaak niet te bieden.
Goed voor bijen en vlinders
Voorjaarsbloemen als krokus, winterakoniet, gele kornoelje, sneeuwklokje, mahonie en buxus zijn allemaal goede drachtplanten. Ben je te laat geweest met het planten van de bollen dan kun je ze alsnog kant en klaar in de pot aanschaffen en in de tuin zetten. Eind maart begin april volgen de wilgen die heel aantrekkelijk zijn voor bijen, hommels en bijvoorbeeld de citroenvlinder. De mannetjeswilgen zorgen voor hoogwaardig stuifmeel en de vrouwelijke bomen leveren veel nectar. Er zijn verschillende kleine soorten geschikt voor de tuin zoals de “Kilmarnock”. Overweeg eens of je een fruitboom kunt planten. Fruitbomen zijn decoratief en geven heerlijk onbespoten fruit. De bijen profiteren mee. Luister ook naar de uitzending van Vroege Vogels over het planten van bomen in een kleine tuin.

Goed voor mensen
Reserveer ook een hoekje voor kruiden als marjolein, rozemarijn, lavendel, bergsteentijm, salie, venkel en dropplant. Je heb 4 keer plezier er van: ze bloeien fraai in de zomer, je kunt ze in de keuken gebruiken, ze geuren heerlijk en daar komen weer wilde bijen en honingbijen op af die je kunt bewonderen.  Wil je bijen echt verwennen koop dan Bernagie. Dit is een bijenkroeg bij uitstek: de bloemen vullen  zich elke 2 minuten met nectar. De plant is eenjarig maar zaait zich uit en je wordt ook volgend jaar weer verrast met bloemen van het allermooiste blauw.
Blauwe bloeiers
Ook de helderblauw bloeiende Caryopteris clandonensis ‘heavenly Blue’ dringt zich op. Dit zomerbloeiende heestertje wordt niet hoger dan 1 meter en is heel geschikt voor kleine tuinen. De plant is winterhard en bovendien goed terug te snoeien.
Ook de ‘gewone’ ooievaarsbek (geranium), klokje (campanula) en diverse vetkruidsoorten (sedum) zijn echte bijenlokkers.
Bron: Bijenstichting
Foto smullende bij: veenfeiko. Kijk voor zijn nieuwste foto's  in Vroege Vogels fotogalerij
Meer over de bij in "Blij met de bij: deel I" en "Blij met de bij, deel II"
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor