Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tip: koop geen dubbele

13 jun 2014
  •  
leestijd 2 minuten
wilde_roos_jeannet1.jpg
Als je tuinplanten koopt kies dan planten of struiken met enkele bloemen. Dubbele bloemen hebben insecten niets te bieden. Neem de bijen: die hebben behoefte  aan nectar en/of stuifmeel en dat vinden ze alleen op enkelvoudige bloemen. Dat zijn bloemen met meeldraden en/of stampers.
Meeldraden zijn de mannelijke organen van een bloem die altijd stuifmeel bevatten en soms nectar. De stampers en stempels zijn de vrouwelijke delen van de bloem, lekker tegendraads. Ze bevatten namelijk meestal nectar maar nooit stuifmeel. De bloembevruchting gebeurt wanneer insecten stuifmeel meevoeren van de ene bloem naar de andere en dat toevallig in contact brengen met de stempel. Zo wordt er zaad gevormd en kan de bloemsoort zich voortplanten.
Bij dubbele bloemen gaat dit verhaal niet op. Daar hebben plantenveredelaars de meeldraden en stampers via kunstmatige selectie zodanig vervormd dat ze veranderd zijn in bloemblaadjes.
Dit kun je bijvoorbeeld heel goed zien bij  rozen. Bij de bloemen van de wilde rozen ligt de stamper in het midden van de bloem, en de meeldraden liggen daar in een cirkel omheen. Bij dubbele rozen zijn die allemaal verdwenen. Ze zijn vervangen door felgekleurde bloemblaadjes om de roos meer volume te geven. Dat is mooi voor het oog, maar de insecten zijn wel hun voedsel kwijt.
Een ander typisch voorbeeld vind je bij de kersenbomen die fruit voortbrengen. Die hebben enkelvoudige bloemen en zijn interessant voor insecten.  De Japanse sierkersen (de naam zegt het al) hebben dubbele bloemen waar geen vruchten aankomen. Het verschil voor insecten is eten of honger lijden. De natuur kent geen dubbele planten, dat hebben wij bedacht. Koop daarom alleen enkele bloemen. Die zijn veel meer waard dan dubbele.
Carla van Lingen. Bron: Natuurstek
Foto wilde roos: Jeanet1. De nieuwste foto's van Jeanet op Vroege Vogels fotogalerij
Dubbele roos: Riekev. De nieuwste foto's van Riekev op Vroege Vogels Fotogalerij

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.