Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: koester de regenworm

  •  
05-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
merel_eet_worm_van_mo_ulbe.jpg
Wel eens blaadjes rechtop in de grond zien staan? Het lijkt of ze door een onzichtbaar wezen naar beneden worden getrokken aan het steeltje. Dat is ook zo. Het zijn de regenwormen die in de herfst bezig zijn de blaadjes in hun gangen te verzamelen. Hier worden ze verteerd zodat ze door de tandeloze wormen gegeten kunnen worden. De wormen verorberen de blaadjes samen met de aarde waar ze zich doorheen vreten. Hun poep is pure humus die weer een delicatesse vormt voor de planten. Zonder poep geen humus. Planten hebben niets aan organisch materiaal als het niet is voorbewerkt door bacteriën, schimmels en tenslotte regenwormen.
Naast hun composteringsklus zijn ze ook druk met het luchtig houden van de grond door het graven van gangen. De structuur van de bodem wordt verbeterd omdat er zo zuurstof in kan doordringen. De verwerkte aarde wordt in kleine hoopjes met bolvormige drolletjes boven de grond afgezet. Hieraan kun je zien dat de regenwormen vol in bedrijf zijn.
Ook de commercie heeft het belang van regenwormen ontdekt. De firma Greenguard verkoopt regenwormpakketten: voor elk wat wils. Ze zijn zelfs in trek bij beheerders van voetbalvelden en golfterreinen om de afvoer van het regenwater te waarborgen. Koester daarom je regenwormen. Behandel ze als het goud van je tuin en ontzie ze bij je werkzaamheden.  Ze zijn van groot belang voor de vruchtbaarheid en de structuur van de grond. Bovendien geldt ook hier: eten en gegeten worden. Vogels en zoogdieren zijn dol op regenwormen.
Foto: einde regenworm van mo&ulbe. Kijk voor de nieuwste foto's van deze fotoraaf op Vroege Vogels fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.