Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: kijk diep in het glaasje

  •  
27-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Watersalamander_van_Riekev_1.jpg
Dit wordt een korte tip voor doe het zelvers die graag in het water zitten te turen. Dat wordt met deze tool een stuk makkelijker. Heb je geen vijver, ga dan op zoek naar een poel, een sloot of de vijver van je buurman.
Vijverbezitters zijn in twee groepen te verdelen: ze hebben koikarpers of goudvissen, of ze hebben padden, salamanders en ander klein gespuis dat namelijk niet opgegeten wordt door de vissen. Met name de laatste groep vijverbezitters zit vaak voorovergebogen over het water te turen naar alles wat er krioelt.
Hier volgen twee tips om het nog beter te zien:
1. neem een spiegel, houd hem in het water (de lengte van je arm is bepalend) en zorg dat de spiegel licht vangt. Je moet hem daarvoor een beetje kantelen. Beweeg de spiegel nu heel rustig door het water. Er gaat een wereld voor je open.
2. Maak een onderwaterkijker van PVC buis met een diameter van tien centimeter. Kit op de buitenkant van de buis een glasplaatje. Iedere klus-winkel of handige doe-het-zelver weet wat voor lijm of kit je moet gebruiken. Als de lijmlaag droog is dan laat je de buis met het glasplaatje omlaag in het water zakken. Kijk door de buis en je krijgt de onderwaterwereld glashelder in beeld.
Carla van Lingen.
Foto kleine watersalamander Riekev. Kijk voor de nieuwste foto's van Riekev op Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.