Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: kies de goeie kast

  •  
25-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
485 keer bekeken
  •  
Pimpelmees_bij_nestkast.jpg
Voordat je een kast gaat ophangen is het belangrijk te weten welke vogels er in je tuin of directe omgeving voorkomen. Het is natuurlijk zonde om een kast op te hangen voor een vogel die er niet is.? Koolmezen en pimpelmezen komen in vrijwel iedere tuin voor dus met een mezenkast is de kans op succes groot. In de koolmezenkast kunnen ook vogels zoals bonte vliegenvanger en boomklever gaan broeden.
Nieuwbouwwijken
In nieuwbouwwijken komen naast mezen meestal ook mussen voor. Voor mussen zijn speciale nestkasten of broed-dakpannen te koop. Naast dakpannen voor mussen zijn er ook dakpannen voor gierzwaluwen op de markt. Bij deze soort kan het soms enkele jaren duren voordat het nest bewoond raakt. De gierzwaluw is een kolonievogel en zoekt plekken waar al soortgenoten zitten. Je kunt ze lokken door hun geluid na te bootsen als ze in april naar ons land komen. Bij de Gierzwaluwbescherming zijn geluidsbandjes te koop maar je kunt de geluiden ook downloaden en zelf op een cd-tje branden. Een van onze nestkasten werd in hetzelfde jaar al door het eerste paartje bewoond!
Bosrijke omgeving
Woon je in een bosrijke omgeving dan kun je een nestkast ophangen voor de koolmees, pimpelmees, boomkruiper, boomklever, bonte vliegenvanger, winterkoning, grauwe vliegenvanger,  grote bonte specht en misschien zelfs voor de bosuil. Voor die laatste heb je een flinke boom nodig want het is een nest van formaat!
Agrarisch landschap
Ligt je tuin in het agrarische landschap, dan is de keuze groot. Koolmees, pimpelmees, zwarte roodstaart, huismus, spreeuw, steenuil, kerkuil, torenvalk, huiszwaluw en boerenzwaluw, allemaal soorten die hier voor kunnen komen. Zowel de kerkuil als de boerenzwaluw broeden in gebouwen waar ze permanent in en uit kunnen vliegen.
Vogels die niet in nestkasten broeden
?In onze tuinen komen ook vogels voor die niet of zelden in nestkasten broeden. Vink, heggenmus, roodborst, merel, zanglijster en de groenling gaan liever zelf aan de slag.
Waar koop ik een nestkast??
Vogelbescherming Nederland is de specialist als het om vogels gaat. Je gaat niet alleen met een nestkast naar huis, maar ook met goeie tips.
Bron: Anna Kemp,Vogelbescherming Nederland
Foto:  pimpelmees van vogelaar1.
Meer foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.