Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tipvideo: Tuin vol amfibieën en reptielen

11 jun 2014
  •  
leestijd 2 minuten
pad_19.jpg
In Nederland leven allerlei prachtige reptielen en amfibieën. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze kunnen ook wel wat hulp gebruiken. Dus hoe maak je de tuin een paradijs voor padden, salamanders, hagedissen en misschien zelfs ringslangen? Edo van Uchelen, schrijver van het boek Praktisch Natuurbeheer: Amfibieen En Reptielen, laat het zien.

Stapsteen

Veel amfibieën en reptielen hebben het moeilijk in Nederland. Door de vele wegen, akkerbouw en huizen wordt hun leefgebied kleiner en raakt versnipperd. Je kunt deze dieren helpen door je tuin geschikt voor ze te maken. Een tuin kan dienen als stapsteen van het ene naar het andere gebied of kan zelfs het nieuwe thuis worden van een kleine populatie.
Schuilplekken
Een amfibie- en reptielvriendelijke tuin begint bij het maken van allerlei schuilplekken De meeste soorten brengen een groot deel van hun leven op het land door. Donkere, vochtige en veilige plekken zijn cruciaal. Dit kunnen bijvoorbeeld houtstapels, stenenmuurtjes, dakpannen of composthopen zijn.
pad

© Pad tussen dood hout

Koudbloedig
Amfibieën en reptielen zijn koudbloedige dieren en daarom altijd op zoek naar de perfecte omgevingstemperatuur. Door op kleine schaal planten te nemen die in hoogte verschillen, zorg je voor veel variëteit in temperatuur. Ook stenen, houtstapels  en dakpannen werken goed, want die houden de warmte langer vast.
salamander

© Salamander tussen de stenen

zandhagedis-2

© Zandhagedis met prooi

Voedsel
Insecten zijn de voornaamste voedselbron van amfibieën en reptielen. Zorg voor een rommelige hoek met bladeren, dood hout en stenen waar insecten weer van profiteren. Maar de tuin hoeft zeker niet alleen maar rommelig te zijn. Insecten komen ook op bloemen af, dus een mooi deel met mooie bloemen mag zeker!
 

Zandhagedis met prooi
Vijver
Voor de voortplanting zijn veel soorten afhankelijk van water. De vijver moet vol in de zon liggen en glooiende oevers hebben zodat de dieren makkelijk het water in en uit kunnen. In de vijver moeten voldoende waterplanten groeien maar pas op voor wildgroei. Teveel waterplanten maken teveel schaduw en dan wordt het water te koel.
Als je planten verwijdert, leg ze dan eerst een paar dagen langs de oever zodat dieren terug het water in kunnen kruipen. Doe dat niet in april, mei en juni want dan kunnen er eitjes van salamanders in zitten. Zorg ervoor dat er geen vissen in de vijver zitten want die eten de eieren en larven van amfibieën op. Bekijk de video:  natuurvijver aanleggen
salamander-kruipt-terug

© Kamsalamander kruipt terug het water in

Uitzetten
Zet nooit zelf amfibieën en reptielen uit. Dit is onnatuurlijk en bovendien verboden. Als je tuin geschikt is en de dieren hebben vrij toegang, dan zullen er vanzelf op natuurlijke wijze allerlei soorten de tuin koloniseren. Kijk op de website van ravon welke dieren bij jou in de buurt voorkomen:
Bron: Edo van Uchelen en Diervriendelijk tuinieren

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.