Tip: het gele spektakel.
• 24-07-2014
• leestijd 2 minuten
Een teunisbloem zonder teunisbloemen is maar behelpen. Ik betrap me er wel eens op dat ik op het punt sta die saaie vlezige stengel met groene peulen uit de grond te trekken. Maar ik weet dat de plant ’s avonds een voorstelling op het programma heeft staan dus ik beheers me. Als je goed kijkt kun je het voorspel in de loop van de dag al zien. Heel voorzichtig piept er een beetje geel van de nieuwe bloem uit de verse bloemknop. Teunisbloemen met gevoel voor theater zorgen voor voldoende knoppen die ’s avonds voor een spektakel zorgen.
Zorg dat je er op tijd bij bent en let op: heel voorzichtig zie je een kleine verandering: de knop lijkt iets verder open te gaan. Plots schiet het proces in een versnelling en dan zie je de bloem met kleine schokjes opengaan in een stralende kleur geel die z’n weerga niet kent.
Hoe werkt dat nu, dat openen van de bloemknop? In het algemeen zijn bladbewegingen een kwestie van opzwellen of krimpen van het bladweefsel. Water (vocht) speelt hierin de hoofdrol. De gele bloemblaadjes van de teunisbloem pompen zich vol met water. Hierdoor passen ze niet meer in de groene beschermbladeren en piepen naar buiten. Hoe warmer het is hoe sneller het gaat. Profiteer daarom van de warme zomeravonden en van de teunisbloemen. Ze verdienen een prominente plek in je tuinreservaat.