Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: herken de vlinders

  •  
14-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
atalanta_ijzerhard.jpg
De vlinders die je in het vroege voorjaar ziet zijn voornamelijk de soorten die als vlinder hebben overwinterd. Deze komen op warme dagen dagen uit hun overwinteringsplek en zijn dan op zoek naar voedsel. Ze zijn uitgehongerd na de winter en zijn te vinden op de planten die vroeg bloeien en nectar geven zoals winterheide en sneeuwbal (Viburnum), maar ook op de bolgewassen krokus en sterhyacint. Het gaat dan om kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en citroenvlinder. De laatste jaren overwintert ook de atalanta hier en dus ook die soort is al vroeg te zien.
Wat later komen de popoverwinteraars, zoals koolwitjes, bont zandoogje en boomblauwtje. Er komen steeds meer planten in bloei zoals de toverhazelaar, de welriekende kamperfoelie en de maagdenpalm. Het oranjetipje dat we al in april zagen vliegen is dol op judaspenning. Dit is een mooie voorjaarsbloeier met veel nectar, maar voor het oranjetipje is het ook een waardplant. De rupsen leven op de penningen en zo kan het oranjetipje zich in je eigen tuin voortplanten.
In de zomer is er een grote keus aan vlinderplanten. IJzerhard, lavendel en natuurlijk de vlinderstruik zijn dan erg in trek, wat later gevolgd door koninginnenkruid en hemelsleutel. In juli en augustus zijn, met zo’n overvloed aan nectar ook veel vlinders in de tuin te verwachten. Niet alleen dagvlinders komen er drinken, maar ’s avonds en ’s nachts is het ook een lusthof voor nachtvlinders. In september en later in het jaar neemt het aantal soorten af. De overwinterende vlinders hebben dan wel een grote behoefte aan bloei, want ze moeten een flinke voorraad aan leggen. Gelukkig zijn er heel goede nectarplanten die laat bloeien. Herfstaster is er zo een, maar klimop is ook buitengewoon belangrijk. Die bloeit vaak tot in december door en zorgt dan ook voor  voedsel voor de late vlinders.
Je kunt er zelf veel aan doen om vlinders naar de tuin te lokken. Je kunt ze ook doorgeven in de Jaarrond Tuintelling . En niet alleen vlinders, maar ook gegevens over planten en andere dieren zijn welkom in de Jaarrond Tuintelling. Doe mee!
Tekst en foto’s atalanta, gehakkelde aurelia, kleine vos, kleine vuurvlinder en oranjetipje: Kars Veling, De Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.