Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: help huismuis winter door

  •  
30-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
Huismuis_01.jpg
Net als veel vogels zijn ook muizen dol op zaden. Bosmuizen en huismuizen zijn vaste bewoners van achtertuinen en komen ook in schuurtjes en houtstapels voor. Deze kleine knaagdiertjes eten van alles, zo ook de zaden in de tuin. Laat dus de uitgebloeide planten in het najaar staan. Muizen maken er dankbaar gebruik van en eten deze zaden op. Aangezien muizen geen winterslaap houden, hebben ze het hele jaar behoefte aan voedsel.
Alleseters
In de winter eten ze van het vogelvoer in de tuin, zelfs de vetbollen zijn niet veilig. Het zijn echte alleseters. Ze hebben een voorkeur voor granen, zaden, noten, wortelen, insecten, larven en wormen. Ze eten het liefst vet- en eiwitrijk voedsel. Huismuizen kunnen overleven zonder water te drinken, zolang het voedsel dat ze eten voor minstens 15 à 16 procent uit water bestaat.
Puntige snuit
De huismuis heeft een puntige snuit met een roze neusspiegel en lange snorharen. Verder heeft hij grote oren en ogen. De staart is bijna zo lang of langer dan zijn lijfje. Het  is een goede knager, klimmer, springer en zwemmer. De beitelvormige voortanden stoppen niet met groeien. Door het knagen worden ze kort gehouden.
Met dank aan Zoogdiervereniging
Foto's: Daksaya en Waterlak. Kijk voor de nieuwste foto's van Daksaya op Vroege Vogels Fotogalerij
De foto's van Waterlak staan hier
Waterlak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.