Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: help hommel en bij

  •  
25-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Bij_van_henkve1.jpg
Het is voor honingbijen heel belangrijk om stuifmeel van goede kwaliteit tot hun beschikking te hebben om de winter door te komen. Is dit er niet, dan zijn ze vatbaar voor allerlei ziektes. Hommels hebben het nog zwaarder omdat ze geen grote voorraad aanleggen.
Jaren geleden werden de vele velden, akkers en weilanden omgeven door bloeiende heggen. Op de akkers en in weilanden groeiden vele wilde bloemen, een eldorado voor bijen en andere insecten. Helaas zijn in Nederland vele kilometers heggen verdwenen. Door zware bemesting groeit op de weilanden vaak alleen nog gras en is er weinig plaats voor wilde bloemen. Het aanbod van bloeiende planten is verschraald, en de bijen zijn daarvan het slachtoffer.
Ook de klimaatverandering speelt een rol omdat het in de herfst warmer is geworden. Dit heeft als gevolg dat de koningin honingbij doorgaat met het leggen van eitjes. De larven die dan geboren worden moeten ook eten en dat is met  een geringer aanbod van bloeiende planten heel moeizaam.
Niet alleen de kwantiteit, ook de kwaliteit speelt een rol. Het stuifmeel van elke plant is anders van samenstelling (aminozuren). Als er voldoende gevarieerd stuifmeel aanwezig is, zullen er meer hommelkoninginnen overleven en gaan de honingbijen ook sterker de winter in. Zorg daarom voor planten die tot en met oktober bloeien.
Een paar tips:
Eenjarige planten : ?goudsbloem, bernagie, zonnebloem, phacelia, boekweit, mosterd, korenbloemen, gele ganzenbloemen.
Tweejarige planten : ?toorts of verbascum (alleen voor stuifmeel), slangenkruid, stokroos.
Vaste planten : ?wilde cichorei, wilde reseda, heggenrank, grote kattenstaart, ruig klokje, dropplant, kattenkruid, struikhei, wilde marjolein, echte gamander. De laatste twee soorten scheiden nectar af met een hoog suikergehalte, daar zijn de bijen dol op

Struiken- en bomen:
Vuilboom en klimop. Vaak wordt klimop gezien als een erg lastige plant maar als drachtplant is zij erg belangrijk. Op een zonnige dag in september kan het letterlijk gonzen van de bijen.
Foto bij van henkve. Kijk voor meer foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.