Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tip: ga vannacht vallende sterren kijken

3 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
vallendester_01.jpg

© Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA. Bron: Wikipedia. Het kaartje toont de sterrenhemel in noordoostelijke richting op 13 augustus om 3:30 uur.

Als er geen wolken hangen, zijn er in de nacht van donderdag op vrijdag uitzonderlijk veel vallende sterren te zien. Op het hoogtepunt schieten ongeveer 130 meteoren per uur langs de hemel, oftewel zo'n twee per minuut.
De laatste keer dat er zo veel vallende sterren te zien waren, was in 1976. De eerstvolgende keren zijn in 2085 en 2128, zegt sterrenkundige Marc van der Sluys. De hemel is erg donker doordat de maan en de zon niet storen. Dat is erg gunstig voor de vallende sterren.

Hier volgen aan paar tips om vallende sterren te zien:

1. Ga vrijdagochtend rond 06.30 uur naar buiten
2. Zoek een donkere, open plek
3. Kijk naar het oosten
4. En nu duimen dat het onbewolkt blijft
De meteoren heten de Boötiden. Het lijkt of ze uit het sterrenbeeld Ossenhoeder (Latijnse naam Boötes) komen, maar in werkelijkheid zijn het minieme deeltjes stof en gruis. Die zijn waarschijnlijk van een planetoïde. Elk jaar begin januari trekt de aarde door die stofwolk. Als de deeltjes in de dampkring terechtkomen, verdampen ze. De verbranding van dit 'ruimtepuin' veroorzaakt dan elke minuten een lichtspoor dat met het blote oog waarneembaar is. Dat spoor wordt een vallende ster of meteoor genoemd.
Volgens Weeronline is de weersverwachting niet erg gunstig. Het zuiden en westen, met name Zeeland, hebben de meeste kans op opklaringen.
Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.