Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: egel moet opvetten

  •  
21-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Egel_van_Sanny.jpg
De herfst is voor de egel ( Eraniceus europaeus ) een drukke tijd. Hij moet zien dat hij genoeg reserves opbouwt om de winter door te komen. De egel is van nature een insecteneter en zoekt zijn maaltijd in rommelige hoekjes onder struiken en onderbegroeiing. Al het extra voedsel dat hij in de herfst kan verschalken wordt opgeslagen als vetreserve. In de winter als er weinig insecten zijn gaat hij in winterslaap. Lees de 7 gouden tips: help de egel de winter door .
Zomernest en winternest
In de zomer slapen ze vaak op de kale grond onder dicht struikgewas, in holtes onder boomwortels, in composthopen of konijnenholen. Winternesten worden meestal op droge plekken in de grond gemaakt, tegen een schutting aan, in een schuur of bijgebouw of in een takken- of composthoop. De afmetingen van het winternest varieren sterk, soms tot een halve meter doorsnee. Het nest wordt met mos en bladeren bekleed. Je kunt ook een egelhuis zelf maken of een kant-en-klaar egelhuis in de handel kopen.
Slaap egel slaap
De winterslaap van de egel is veel dieper dan een gewone slaap: de lichaamstemperatuur daalt als de omgeving kouder is, en kan van 38ºC naar 4ºC zakken. Egels hartslag daalt van boven de 100 naar 20 keer per minuut en de ademhaling gaat nog maar heel langzaam. Zo kan de egel het zonder eten of drinken wel een half jaar uithouden. Soms wordt hij tussendoor even wakker en eet wat, daarna valt hij weer in diepe slaap. In het begin van de winterslaap valt een egel wel 4 gram per dag af, later in de slaaptijd nog maar 1 gram.
Natuurlijke tuin
Egels houden van natuurlijke tuinen en voelen zich thuis in een omgeving met veel hagen en onderbegroeiing. Muren of houten schuttingen maken de tuin tot een onneembare vesting of no-go-area voor egels. Dat pleit voor heggen of houtwallen als erfscheiding. Wie al een muur of schutting heeft, kan als EHBO-maatregel een paar doorgangen maken. Bij een houten schutting volstaat het om enkele onderste planken te verwijderen, in een muur kun je op grondniveau een gat hakken. Omdat egels door hele kleine openingen kunnen kruipen hoeft het gat niet heel groot te zijn.
Tekst: Carla van Lingen
Foto scharrelende egel: Sanny. Meer foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels Fotogalerij
Bron: Zoogdiervereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.