Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: eet je tuin op_25_05_2015

  •  
25-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
Komkommerkruid.jpg
Zeg het met bloemen en eet ze op. Topkoks zijn jaren geleden al de flirt met bloemen aangegaan. Soms als decoratie maar ook gerechten worden met bloemen versierd. Niet alleen omdat het er mooi uit zien, maar ze voegen ook een speciaal aroma toe. Origineel is het idee niet. De Romeinen deden het maar ook in de Victoriaanse tijd wisten ze dat je met bloemen niet alleen je huis kunt versieren maar ook je bord.
Hoe komt het dat we niet veel vaker deze eetbare planten in onze tuinen zetten? Ze zijn doorgaans gemakkelijk te zaaien en als ze eenmaal aanslaan heb je er geen omkijken meer naar. Neem de goudsbloem, hoe zo een ouderwetse plant? Met zijn prachtige goud-oranje kleur fleurt hij de tuin op tot de winter al een eind op streek is. De bloemblaadjes zijn eetbaar en vrolijken een saaie salade op. 
Nog zo’n makkelijke eet-plant: borage of komkommerkruid. Let op als je tuiniert op kleigrond want hij wil nogal woekeren. Bij zandgrond is wieden een minder groot probleem. Maar hij is eetbaar dus het is een kwestie van wieden en de  rose/blauwe in de keuken gebruiken. Ook de bijen zijn dol op borage want met name als het regent zijn deze naar beneden bungelende bloempjes goed te bereiken want ze blijven droog.
Oost-indische kers is ook zo’n eet-klassieker. Hiervan kun je alles eten: de bloemen, de jonge blaadjes en als je de vruchtjes inlegt in azijn en zout heb je kappertjes uit eigen tuin. Ook de uien kunnen van de boodschappenlijst als je daslook in de tuin hebt. Of maak een smakelijke pesto van het zo gehate zevenblad. Bloemen hebben een veel subtielere smaak en geur dan de kruiden die we in de keuken gewend zijn te gebruiken. Wees dus zuinig met instant kruiden.  
Wil je ook eetbare en prachtige bloemen in je tuin, kijk dan op de site van een van de sponsoren van de Stichting Vergeten Groenten . Let op: niet iedere bloem is eetbaar is, er zijn ook giftige soorten: mooi in de tuin maar niet op je bord.
Tekst: Carla van Lingen
Foto borage/komkommerkruid: gonniec. Kijk voor de nieuwste foto's van deze fotograaf op Vroege Vogels Fotogalerij
Foto goudsbloem: Theo Terwiel. Ook voor de nieuwste foto's van Theo: Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor