Vroege Vogels

Tip: dit weekend eekhoorns tellen

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Eekhoorn.jpg
Help mee om tijdens het 'Eekhoornweekend' op 17 en 18 mei om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van eekhoorns. We willen we zoveel mogelijk waarnemingen van dit leuke zoogdier verzamelen om op die manier de actuele verspreiding in beeld te brengen. Het doorgeven van waarnemingen kan met behulp van een smartphone via de eekhoorn app   Meer informatie over het Jaar van de Eekhoorn en het op andere manieren doorgeven van waarnemingen via internet .
Zoek de eekhoorn.
?Eekhoorns zijn overdag actief dus dat maakt het waarnemen van deze acrobaat al een stuk eenvoudiger en aangenamer dan bij veel andere zoogdieren het geval is. In mei zijn eekhoorns per dag ongeveer 10 uur op zoek naar voedsel. Ze doen aan time management want ze delen de dag op in twee actieve perioden van vijf uur. ’s Ochtends gaan ze al vroeg op zoek naar eten waarna ze lekker gaan uitbuiken in hun nest. Als hun maag weer leeg is maken ze in de namiddag weer een ronde.
Eekhoorns zijn niet overal even gemakkelijk waar te nemen. Boseekhoorns die verder van mensen leven zijn schuwer en moeilijker waar te nemen. Als ze aan mensen zijn gewend, zoals in parken en tuinen, dan laten ze zich eenvoudig zien. Bovendien hebben bosbewoners meer ruimte dus zie je ze minder snel.
De eekhoorn (Sciurus vulgaris)is een bekende en populaire diersoort. Hij wordt vaak gewone of rode eekhoorn genoemd en komt in grote delen van Nederland voor. Als gevolg van een virus in de jaren ‘60 van de vorige eeuw, heeft de populatie zich nog maar deels herstelt op het oude niveau.
De populatieomvang van de eekhoorn is de laatste 15 jaar gelukkig stabiel gebleven, blijkt uit tellingen van de Zoogdiervereniging en Sovon, maar plaatselijk lijkt het toch minder te gaan. Sommige mensen melden dat zij minder eekhoorns zien dan voorheen. Dat kan te maken hebben met het opnieuw optreden van ziekten, maar het kunnen ook natuurlijke schommelen zijn per regio.
2014 is het jaar van de eekhoorn. De Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang Nederland organiseren diverse activiteiten waaronder dit weekend. Op zondag 18 mei zijn beide organisaties aanwezig op de Eekhoorndag bij Vivara in Vierlingsbeek. Lees meer hierover.
Bekijk ook de serie: Volg de eekhoorn .
Tekst: Vilmar Dijkstra (Zoogdiervereniging)
Foto eekhoorn: jurgenmaassen. Kijk hier voor de nieuwste  Vroege Vogels natuurfoto's
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.