Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: determineer waterwantsen

  •  
28-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1547 keer bekeken
  •  
bootsmannetje.jpg
Waterwantsen behoren tot de leukste sloot- en vijverdiertjes. In één goedgemikte schep water kom je allerlei vormen, kleuren en maten tegen. De vormenrijkdom is zelfs zo groot, dat je verbaasd bent dat het om verwante diertjes gaat. Om de verwarring nog groter te maken, dragen veel wantsen ook nog eens volksnamen als “waterschorpioen”, “bootsmannetje” en “ruggenzwemmer”, waaruit niet direct de onderlinge verwantschap blijkt. Stichting EIS Kenniscentrum Insecten heeft een zoekkaart uitgebracht waarmee alle waterwantsen (vanaf 1 centimeter) op naam gebracht kunnen worden. Zoek de wants op deze kaart.
waterwantsen
Waterwantsen worden soms verward meet waterkevers. Kevers hebben echter bijtende kaken in plaats van een zuigsnuit. Om dit goed te kunnen zien moet je de onderkant van de kop bekijken. Met de zuigsnuit zuigen wantsen aan planten of dieren. Vooral de bootsmannetjes kunnen ook de mens pijnlijk steken. Verder valt bij wantsen de voorvleugel op: die bestaat uit drie duidelijke vlakken. Voor kenners: clavus, corium en membraan. Kevers hebben twee harde dekschilden. Jonge wantsen en een enkele volwassen wants zijn vleugelloos. In dat geval jun je altijd aan de kop bekijken of het dier een zuigsnuit heeft. Is dat het geval dan is het een wants.
Tekst: Bram Koese, EIS Kenniscentrum Insecten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.