Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: de mierentuin

  •  
18-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
mierenleven_jannave.jpg
Iedereen heeft mieren in zijn tuin en dat is maar goed ook. Het zijn handige hulpjes: ze maken bijvoorbeeld de bodem luchtig en bestrijden onkruid. Maar ze zijn ook leuk om naar te kijken, want in een mierenkolonie gebeurt altijd wel wat. In Nederland komen zo’n zeventig mierensoorten voor.
Grootte van de tuin
Het aantal soorten dat je in een tuin kan tegenkomen, hangt af van de grootte van de tuin, de beplanting, het deel van het land waar de tuin is gelegen, of die gericht is op het zuiden, oosten, noorden of westen, zandgrond of klei , enzovoorts. 
Schaduwmier
In ieder geval is de wegmier Lasius niger altijd een van hen. De gewone steekmier Myrmica rubra is ook vaak aanwezig. Verder zijn de schaduwmier L. umbratus , de gele weidemier L. flavus en de zwarte zaadmier Tetramorium caespitum heel gewoon in tuinen.
Rivierzand
Verreweg de meeste soorten houden van een warme bodem. Een zandwoestijn in de volle zon, is een ideale omgeving om mieren te houden èn te bestuderen. Zorg er voor dat plantengroei beperkt blijft tot 25 % van je 'zandbak'. De wegmier en de zwarte zaadmier voelen zich hier thuis, maar die had je al. De kleine steekmier Myrmica rugulosa is ook leuk. Als je deze wilt hebben, kun je beter voor rivierzand kiezen dan voor fijn zand. En liefst met enkele platte stenen, waar ze graag onder huizen.
Boomstronken
Rondom je mierentuin kun je wat heidestruikjes planten. Deze hebben wel humus nodig! Zet ze ruim uit elkaar zodat de zon op de bodem kan schijnen. Verwijder alle andere planten die zich hier ontwikkelen. Geschikte mieren voor zo’n habitat zijn slankmieren.
Naast de heidestruiken kun je een flinke boomstronk neerleggen. Een ideale plek voor renmieren, steekmieren en humusmieren Lasius platythorax . Boomstronken waarin het nest al aanwezig is, zijn natuurlijk het best.
Bruidsvlucht
Een rotstuin is ideaal voor veel mierensoorten. Bedenk echter steeds, dat als je een soort in je tuin wilt introduceren, je steeds de wegmier en de zwarte zaadmier voor moet zijn. Je moet de door jouw gewenste soort dus inbrengen vòòr de bruidsvlucht van deze beide soorten. Het voorjaar, tot en met mei, is de geschiktste tijd.
Foto uit onze eigen galerij, gemaakt door jannave. Bekijk meer foto's van deze fotograaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.