Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: de cursus komt!

  •  
04-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Logo_Cursus_Tuinres.jpg
Al sinds de start van Tuinreservaten hebben we een grote wens: een cursus voor mensen die hun tuin natuurvriendelijk(er) willen maken. Na twee jaar wordt de wens vervuld want in Nieuwkoop en Arnhem is het IVN begonnen met een eerste 'pilot' van de Cursus Tuinreservaten.
Vijf groepslessen, een cursusmap, het boek Diervriendelijk Tuinieren en één of twee excursies. Dat houdt de Cursus Tuinreservaten van het IVN in. In het voorjaar van 2013 draait de cursus op proef, in het najaar zijn er al op diverse plaatsen door heel Nederland cursussen gepland en in de lente van 2014 gaat het echt 'los'. We hopen en verwachten dat dan in alle regio's zulke cursussen gegeven worden.
Uit de Cursusmap:
?"Is de cursus Tuinreservaten alleen bedoeld is voor mensen die een nieuwe tuin willen aanleggen? Nee. Ook bestaande tuinen kunnen zo aangepast worden dat de natuur zich er thuis voelt. Iedere tuin, groot of klein, biedt kansen voor natuur. Dat geldt ook voor een balkon, dakterras of geveltuin.
Over die aanpassingen kun je een paar weken, maanden, maar ook een paar jaar doen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van planten die dood zijn gegaan na een strenge vorstperiode, door andere soorten die vlinders en andere insecten trekken. Of een dode struik verruilen door een soort met vruchten, waarvan de kramsvogel en koperwiek ’s winters komen smullen. Zelfs één boom in een stenige tuin is al aantrekkelijk voor vogels om in te rusten en uit te kijken over de omgeving. In de winter kun je er vetbollen en pindaslingers aan hangen en in
de zomer geniet je zelf van de schaduw onder de boom. Natuurlijk heb je, door het planten van een boom, nog geen tuinreservaat, maar het begin is er. En wat staat dat groen fleurig in zo’n stenen tuin.
Minder steen zorgt er ook voor dat neerslag sneller en beter de grond in kan zakken. Schaars, zoet regenwater wordt binnen stedelijke milieus vooral afgevoerd via het riool. Samen met zwaar vervuild ander rioolwater wordt het vervolgens gezuiverd tegen hoge kosten in een rioolzuiveringsinstallatie. Regenwater dat direct in de natuur en dus in de kringloop opgenomen wordt, is een veel betere optie. Groen dempt ook geluid, beschut tegen wind en zorgt voor verkoeling. En niet onbelangrijk: natuur in je omgeving draagt bij tot een betere gezondheid en ontspanning.
?Om deze cursus Tuinreservaten te kunnen volgen, hoef je geen vierjarige tuin- opleiding gevolgd te hebben. De cursus ?is bedoeld voor iedereen met een groen tuinhart of wie dat wil krijgen, voor iedereen die tuinieren en natuur wil combineren. Niet teveel theorie, maar vooral praktische tips waarmee je uit de voeten kunt in je eigen tuin. Jouw tuin is gedurende de hele cursus het uitgangspunt. Steeds is er gelegenheid om vragen te stellen als je even wat hulp of een zetje in de rug nodig hebt. Nuttig is ook de uitwisseling van vragen en informatie met je medecursisten."
Deze cursus is gefinancierd vanuit Groen en Doen , een regeling van het Ministerie van Economische Zaken.
Beluister de reportage van Vroege Vogels van 31 maart 2013, waarin een impressie werd uitgezonden over les 2 van de allereerste Tuinreservaten Cursus in Nieuwkoop.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor