Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: dag dagkoekoeksbloem_20_06_2012

  •  
20-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
dagkoekoeksbloem_M._Klees.jpg
Dagkoekoeksbloemen zijn prachtige, roze bloeiers in de tuin met halfschaduw. Ze zijn ook prima geschikt voor verwildering, dat ervaar je vooral na een paar jaar. Hoe houd je de dagkoekoeksbloem onder de duim? Let goed op. Je denkt dat sommige planten allang zijn uitgebloeid terwijl andere vrolijk door blijven bloeien. Als je nog beter kijkt zie je dat diegenen die uitgebloeid zijn bolle kokertjes met zaden hebben. Bij de alsmaar doorbloeiende is daar niets van te merken. Dat klopt, de vroeg uitgebloeide planten zijn de vrouwtjes, zij vormen de zaden (zwanger buikje) en de doorbloeiende zijn de mannetjes, die leveren stuifmeel.
Tip:|
Als de koekoeksbloemen de macht in je tuin overnemen kun je gewapend met deze kennis  ingrijpen. Haal de vrouwtjes met de dikke buiken grotendeels weg. Daarmee voorkom je het uitzaaien en geniet van de bloeiende mannelijke planten. Laat hier of daar wel een vrouwtje staan, anders zouden de koekoeksbloemen op de duur verdwijnen.
Tekst en foto's: Machteld Klees, Stichting Oase
Foto: links vrouwtjes met bolle zaadkokertjes, rechts mannetjes met dunne kelk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.