Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tip: Breng kleur in je tuin

27 mei 2011
  •  
leestijd 2 minuten
Kleurig_bloementapijt_01.jpg
Vaak zijn Tuinreservaathouders een beetje huiverig om (te) veel kleuren in hun groene paradijsje toe te laten. Enigszins meewarig kijken we naar mensen die naast de tuinkabouters vooral afrikaantjes, petunia’s en lobelia’s planten. Al die pijn-aan-je-ogen-doende felle kleuren....
Maar misschien hebben de kleurliefhebbers wel gelijk. Want veelkleurigheid is ook voor dieren van levensbelang. Allerlei verschillende diersoorten hebben voorkeur voor allerlei verschillende kleuren.
Favoriete kleurtjes
Honingbijen houden van ultraviolet en blauwgroen.
Hommels van blauw, vilolet en paars.
Vliegen van wit en geel.
Rood is een kleur waar weinig insecten van houden, dat komt omdat hun ogen niet in staat zijn om rood te zien! Rode bloemen weerkaatsen een deel van het zonlicht dat een lange golflengte heeft, terwijl vrijwel alle insecten juist gevoelig zijn voor licht met een korte golflengte (zoals geel bijvoorbeeld – kijk maar eens hoeveel insecten er bijvoorbeeld op knalgele zonnebloemen afkomen).
Honingmerk
Insecten kunnen door die kort-golverige ogen ook het voor mensen onzichtbare ultraviolet zien. Daar maken planten ook handig gebruik van. Soms is de weg naar de nectar in een bloem niet makkelijk te vinden. Daar heeft Moeder Natuur het honingmerk voor uitgevonden: een richtingaanwijzer uitgevoerd in ultraviolet. Dat ‘kleurpatroontje’ geeft een bij de prikkel om haar tong uit te steken.
Socialistische vogels?
Planten die voor hun voortplanting vogels nodig hebben kiezen juist wel voor rood, omdat vogels veel beter licht kunnen zien met een lange golflengte. Dat is de reden dat veel vruchten rood zijn. Aardbeien, frambozen, bramen, appels en veel pruimen lokken vogels met hun rood. De vogel eet het fruit en poept de zaden elders uit, mooi vermengd met mest die het zaad een goede voedingsbodem bezorgt voor zijn eerste dagen.
Bron: (o.a.) Geen Tuin Zonder Dieren, boek van Rosita Moenen uit 1988(uitverkocht, alleen 2e hands te koop)
Foto: Kleurig bloementapijt van 'Wieneke' uit de Vroege Vogels Fotogalerij
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.