Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tip: bouw een stapelmuurtje

20 okt 2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1829 keer bekeken
  •  
Stapelmuurtje_Hein_Koningen.jpg
Je hoeft geen grootgrondbezitter te zijn om stapelmuurtjes te bouwen. Wat je nodig hebt zijn: stenen, stoeptegels, terrastegels, leien, zandsteen, oude dakpannen, bakstenen, trottoirbanden of keien. Grote tegels hak je in stukken. Een gewone grijze stoeptegel krijgt doormidden gehakt een heel andere uitstraling als je de ruwe zijde zichtbaar maakt.
Kalk als bindmiddel
Maak je een gestapeld keermuurtje dan moet het schuin naar achteren hellen tegen de aarde. Wil je het iets meer stevigheid geven dan kun je het beste specie gebruiken met kalk als bindmiddel. Dat is voor kalkminnende planten heel aantrekkelijk. Ligt de tuin op zandige of veenachtige grond zorg dan voor een stevige vlakke ondergrond (fundering) van bv. stoeptegels of trottoirbanden.  
Experimenteren
Het leuke van stapelmuurtjes is dat je er mee kunt experimenteren: als je niet tevreden bent breek je ze weer af en begint opnieuw.  Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling. Speel met verticale vlakken, horizontale stenen, dakpannen en keien. Dieren en planten maken dankbaar gebruik van alle richels en kieren. Je kunt ook humusrijke grond of juist zandige klei er tussen stoppen. Dat zorgt weer voor een gevarieerde plantengroei. Denk wel na hoe je de horizontale stenen laat afwateren. Je moet voorkomen dat de achterliggende aarde wegspoelt.
Help natuur een handje
Is de stapelmuur klaar dan kun je de natuur het beste een handje helpen. Anders kan het wel een tijdje duren voordat het een fraai begroeid muurtje is. Hou met de beplanting rekening met de positie van de muur ten opzichte van de zon. Een muurtje op het noorden vraagt andere beplanting dan een zuidmuur. Veel varen soorten houden van schaduw. Echte zonaanbidders zijn muurleeuwenbek, muurbloem, muurpeper en sedumsoorten. Probeer ook kruiptijm of zaai er slaapmutsjes, klaprozen of vlas tussen. Je zult versteld staan van het resultaat.
Nog meer 'muurbloempjes':
een- en tweejarigen: kandelaartje, paashaver, vroegeling, gipskruid, gevlekt zonneroosje, zandblauwtje, zacht vetkruid.
Vaste soorten: blaasvaren, cipreswolfsmelk, helmbloem, hopklaver, muurpeper, tongvaren, muuranjer, spoorbloem.
Foto: Heemplantenkwekerij De Braak: Hein Koningen
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar