Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: bouw een hooiruiter

  •  
07-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1323 keer bekeken
  •  
Hooiruiter_van_Anna_1.jpg
Onze natuurtuin is momenteel een groot kleurenpalet van alle bloeiende bloemen. Vlinders, wilde bijen en andere insecten hebben het voor het uitzoeken, geweldig om te zien. Nog even, dan wordt een gedeelte van het lange bloemrijke gras gemaaid. Dit valt nu eenmaal onder het beheer van de tuin. Na het maaien blijft het grasmengsel enige tijd liggen. Hierdoor kunnen de rijpe zaden eruit vallen zodat we volgend jaar ook weer van deze bloemenpracht kunnen genieten.
Na een tijdje harken wij het hooi bij elkaar en wordt het op een hooiruiter gezet.
Het is een prachtige ouderwetse manier van hooibouwen die ik nog van mijn vader heb geleerd. Door het mengsel weg te halen of af te voeren verschralen we de bodem. Zo houden we in de toekomst een bloemrijk grasland. Het grasmengsel kan verder drogen op de hooiruiter en blijft zo de hele winter zichtbaar. Een prachtig  gezicht. Allerlei insecten kunnen er inkruipen, maar ook de muizen vinden het een prachtige schuil- of nestelplek. En dat weten de steenuilen in onze omgeving weer bijzonder te waarderen. Een hooiruiter is eigenlijk een tuinreservaatje op zich. Zo meldt Anna Kemp van NatuurlijkBUITEN.
Voor de bouw van een hooiruiter is weinig technische kennis nodig. Je hebt zes ronde palen nodig van 2 meter lengte en een doorsnee van 6,5 tot 8 cm. Verder heb je dik ijzerdraad nodig voor de bevestiging. De Plattelandsvereniging Hei, Heg en Hoogeind in Leende heeft op haar website een duidelijke en eenvoudige beschrijving staan. Veel succes.
Foto: Anna Kemp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.