Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: bouw een BijenBungalow

  •  
30-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bijenbungalow.jpg
Als bij moet je in 2012 tijdens het 'Jaar van de Bij" in de watten worden gelegd. Er zijn een heleboel mogelijkheden om bijen in de tuin of op het balkon een handje te helpen. Het is verbazingwekkend om te zien hoe in korte tijd verschillende soorten bijen je tuin of balkon weten te vinden en zich daar ook gaan voortplanten.
Geschakelde bijenbungalows
Je kunt kiezen uit stenen met luchtgaten, houtblokken met boorgaatjes van verschillende diameter en holle stengels van bamboe, vlier, kaardebol of andere planten die je samenbundelt. En heeft het blok oase de kerststukjes overleefd dan kun je daar gaatjes in  maken (krijgt het kerstattribuut nog een tweede leven). Wil je in het jaar van de bij echt uitpakken dan bouw je geschakelde  bijenbungalows met bijbehorende bloembakjes.
Fleur de Bij
In het kinderboek Fleur de Bij heeft architect Rietstengel (pseudoniem van de echte architecty Peter Hopman)  een fraai ontwerp gemaakt van een combinatie BijenBungalow/bloembak . In de bloembak plant je bloemen waar bijen van houden zodat woning en winkel dicht bij elkaar liggen. De BijenBungalow is makkelijk in elkaar te knutselen met watervast multiplex, ijzerdraad en bamboestengels en rietstengels die op de juiste maat worden gezaagd. De bijpassende bloembakjes vereisen een hoger knutselniveau maar maken het wel tot een luxe resort voor bijen. De bijbehorende bouwtekening laat zien hoe het moet.
Warmteminnende insecten
Let op:  het is erg belangrijk om er voor te zorgen dat de boorgaatjes niet rafelig zijn anders kunnen hierdoor de tere vleugels van de bijen beschadigen. Bijen zullen deze gaatjes ook links laten liggen. Kies voor een veelzijdig aanbod. Hiermee help je de bijensoorten die in holle ruimten nestelen. Zon is een absolute voorwaarde voor succes. Bijen zijn warmteminnende insecten die houden van een doorzonwoning. Plaats de nestmogelijkheden die je hebt bedacht dan op een zonnige plek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.