Tip: Blij met de bij, deel II
• 14-06-2011
• leestijd 2 minuten
Naast de honingbij komen er in Nederland ongeveer 350 wilde bijensoorten voor. Deze bijen leven in tegenstelling tot honingbijen en hommels solitair en worden daarom ook wel solitaire bijen genoemd. Zij nemen een groot deel van de bestuiving van (wilde) planten voor hun rekening. Veel wilde bijen zitten in de knel. Er is te weinig nestgelegenheid en voedsel. Vooral de intensieve landbouw en schaalvergrotingen in het landschap spelen daarbij een belangrijke rol.
De Bijenstichting
roept tuinbezitters op om de solitaire bijen te beschermen.
Variatie
Tussen de soorten wilde bijen bestaan grote verschillen. Er zijn soorten die in de grond of in een steile wand nestelen, anderen maken gebruik van holle stengels of nestelen in houten of stenen holtes. En er zijn bijen die zich hebben gespecialiseerd op één waardplant, zoals bijvoorbeeld de Knautia-bij, en de Reseda-maskerbij. Zij vliegen alleen op die plantensoorten. Tenslotte zijn er bijen die helemaal geen werk verzetten. Ze smokkelen hun ei stiekem bij een ander naar binnen. De larve ontwikkelt zich ten koste van de larve van de bij die het nest maakt. Dergelijke profiteurs worden koekoeksbijen genoemd.
Wat kunt je doen
Menselijke activiteiten vormen de grootste bedreiging voor wilde bijen. Maar we kunnen wat terug doen! Bijvoorbeeld:
• drachtplanten in onze tuin aanplanten
• dode (holle) stengels van planten laten staan
• nestgelegenheden creëren door het aanbrengen van holle stengels van bamboe, riet of braam
• blokken hout met gaten erin ophangen
• een bijenmuur aanleggen waarin allerlei materialen zijn verwerkt
Naast bijen zullen ook kevers, spinnen, sluipwespen en solitaire wespen dankbaar gebruik maken van deze nest- en schuilgelegenheid. Lees hoe je
zelf een hotel kunt bouwen voor de wilde bij.