Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: 26-Planten-plan 7

  •  
07-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Helleborus_orientalis_van_zantw005.jpg

© Helleborus

Kerstroos, krentenboompje en klimop vormen het wintertrio waar de keuze van de plantenkenners op is gevallen. Nog zes planten te gaan en dan is het alfabet compleet: in maart presenteert Groei en Bloei 26 planten die sterk en onderhoudsarm zijn en elkaar afwisselen in bloeitijd. Het zijn planten waar ook de minder geroutineerde tuiniers onder ons mee aan de slag kunnen.
19. Helleborus orientalis (kerstroos)
Een bloeiende Helleborus is ieder jaar weer een belevenis. Al in januari verschijnen de bloemen die uitzonderlijk lang bloeien. Het zijn gemakkelijke planten die van een voedzame bodem houden. Kleigrond is ideaal, maar ze zijn ook tevreden met goed bemeste zandgrond. Meng compost of potgrond door de grond als je een Helleborus gaat planten. Op zure grond geef je in november een beetje kalk. Plant de kerstroos liefst op een half beschaduwde plek maar als de grond voldoende vochtig is, wordt volle zon ook goed verdragen. Helleborus houdt in de winter niet van ochtendzon komt. Als de bloemknoppen na een (nacht)vorst door de zon worden beschenen, kunnen ze verdrogen. Helleborus kan tientallen jaren op dezelfde plaats blijven staan. Eigenlijk worden ze met de jaren alleen maar mooier. Uiteindelijk kan één plant wel veertig bloemen dragen.
20. Amelanchier lamarckii (krentenboompje)
Het krentenboompje is met zijn maximum hoogte van 5 meter ideaal voor een kleine tuin. Als in de vroege lente de blad- en bloemknoppen op springen staan ligt er over de hele struik een roze waas. In april verschijnen er ijle, roomwitte bloesems, die mooi contrasteren met het bronskleurig uitlopende blad. Na de bloei zijn er de rood-blauwe bessen (krenten), waar de vogels dol op zijn. In het najaar tenslotte, tooit het krentenboompje zich in gele en oranje herfstkleuren.
Deze schoonheid is niet veeleisend en is in ieder jaargetijde de moeite waard. Amelanchier is afkomstig uit Amerika en werd hier ooit geïntroduceerd als tuinplant. Hij is zo’n 150 jaar geleden uit onze tuinen ’ontsnapt’ en voelt zich thuis op de arme zandgronden. Hij groeit zowel in de zon als in de schaduw maar in de zon bloeit hij beter en ook de herfstkleur is dan mooier.
21. Hedera Arborescent (struikklimop)
De struikklimop lijkt sterk op de gewone klimop maar klimmen doet hij niet. Ook het blad ziet er iets anders uit dan van een gewone klimop: minder puntig. Als de struik in september-oktober begint te bloeien verrast hij ons met geelgroene, ronde bloemschermen die heel aantrekkelijk voor zweefvliegen, bijen en vlinders.  In tegenstelling tot de klimmende klimop waar je soms tien jaar op bloemen met wachten, bloeit de struikklimop al het eerste jaar na het planten. Op een windstille herfstdag verdringen de insecten zich rond de geelgroene bloemen. Nog een voordeel: hij hecht zich niet aan muren en daklijsten en wringt zich ook niet tussen dakpannen en dakgoten.
Foto: Helleborus orientalis van zantw005.
Kijk voor meer foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor