Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: 26-planten-plan 6

  •  
18-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
26_plantenplan_November.jpg
Herfstaster, maagdenpalm en heuchera eindigen in november in de top 3  van het 26-planten-plan van Groei & Bloei . Alle planten die tot dit elitekorps behoren, zijn op de volgende eigenschappen geselecteerd:
•    ze gedijen op de meeste standplaatsen en de meeste grondsoorten
•    zijn bestand tegen wind, regen en droogte
•    vallen niet om
•    zijn niet ziekte gevoelig
•    woekeren niet
•    ze zijn goed te combineren
Waarom een 26 planten en geen 34? De bekende tuinontwerpster Mien Ruys sprak ooit de memorabele woorden: “Als je met 26 letters een taal kunt maken kun je ook met 26 plantensoorten een tuin aanleggen.” Als eind februari alle planten bekend zijn kun je een tuin ontwerpen die het hele jaar door prachtig is om naar te kijken. De planten variëren in hoogte, blad en bloemvorm, zijn fraai van kleur en aantrekkelijk voor vlinders en andere insecten.
Het novembertrio verdraagt zowel schaduw als zon, maar vaak bloeien de planten in de zon uitbundiger.
16. Aster agertoides ‘Stardus’
Deze 50 cm. hoge herfstaster groeit in gewone tuingrond en bloeit van september tot in  november met prachtig lichtpaarse ster-vormige bloemen. Als we zoals dit jaar een mooie nazomer hebben, s zien we dat bijen en vlinders nog volop van deze bloemen kunnen profiteren. Deze variëteit heeft geen last van meeldauw en woekert niet.
17. Vinca minor ‘Alba’
Wie heeft er nog geen maagdenpalm in de tuin? Deze bodembedekker met zijn wintergroene leerachtige blaadjes en helder-witte bloemen is een aanrader. Hij bloeit al vroeg in het voorjaar (maart-april) en is op veel plekken in de tuin bruikbaar. Het liefst staat groeit Vinca op humusrijke vochthoudende grond, maar ook op andere grond doet hij z’n best.
18. Heuchera ‘Mocha’
Waarom de ene plant wel een Nederlandse naam heeft en de andere niet staat niet in de plantenboeken. Wel dat deze Heuchera ‘Mocha’ prachtig dieprood blad heeft met een fluwelen waas. Zet deze plant niet in de volle zon want daar kan hij niet goed tegen. Hij blijft laag en houdt in de winter een groot deel van zijn blad dat je er in het voorjaar af kan knippen. De piepkleine witte bloemen verschijnen in juni juli in grote aantallen aan lange stelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.