Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: 26-Planten-plan 5

  •  
22-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
302 keer bekeken
  •  
Kardinaalsmuts.jpg

© Kardinaalsmuts

We zijn nu over de helft met vijftien zorgvuldig geselecteerde plantensoorten die sterk zijn, onderhoudsarm en zich het hele jaar door van de beste kant laten zien. Het zijn ook planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders, vogels en insecten. Ze woekeren niet en zijn goed te combineren.  Allemaal voordelen voor de niet al te geroutineerde tuinman of –vrouw. Groei & Bloei, partner van Tuinreservaten, presenteert deze maand twee prachtige vaste planten die de herfst opfleuren: de herfstanemoon en de duizendknoop. Als toetje de kardinaalsmuts, een heester met vlammende herfstkleuren.
13. Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’   (herfstanemoon)
Deze fraaie anemoon zorgt in de herfst voor licht en vrolijkheid in de tuin. Met z’n heldere witte bloemen met een sprankelend geel hart bloeit hij als alle andere planten zich klaarmaken om in winterslaap te gaan. De bloemen staan van augustus tot eind oktober op ranke stevige stelen die boven de gevederde bladeren uitgroeien. Het zijn trage starters maar als ze het eenmaal naar hun zin hebben kunnen ze flinke pollen vormen. Ze worden ongeveer 80 – 100120 cm. hoog, houden van zon of halfschaduw en van losse humusrijke grond die niet te droog mag worden. Dek ze het eerste jaar af met een bladerdeken tegen de vorst.
14. Persicaria amplexicaulis ‘JS Caliente’ (duizendknoop)
De duizendknoop heeft vele gezichten: groot, half hoog, bodembedekker en er zijn flinke woekeraars in de familie. Deze duizendknoop is een nieuwe cultivar met warmrode bloemen die op stevige stelen staan en ongeveer 78 tot 80 cm. hoog worden. Hij bloeit eindeloos van de zomer tot ver in de herfst. De plant stelt niet veel eisen aan de grond en gedijt in de volle zon en halfschaduw.
15. Euonymus alatus ‘Compactus’ (kardinaalsmuts)
De kardinaalsmuts is een dankbare struik: je hebt er geen omkijken naar. Alleen in de herfst en winter kun je je ogen er niet van afhouden. Met vlammend rode bladeren luidt hij de herfst in. ’s Winters als het blad is gevallen zie je aan de takken een viertal opvallende bruine ticheltjes, de zogenaamde kurklijsten. Hoe meer zon hij krijgt, hoe roder het blad en hoe opvallender de takken worden.  De kardinaalsmuts bloeit in mei-juni met piepkleine geelgroene bloemetjes. Hij wordt hooguit anderhalve meter hoog en houdt niet van kleigrond.
Foto: kardinaalsmuts van Vroegop.
Meer foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.