Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Timmermans hoopt voor- en tegenstanders samen te brengen voor natuurherstelwet

  •  
05-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1071 keer bekeken
  •  
Frans Timmermans

Frans Timmermans voor de Vroege Vogels-microfoon

© Vroege Vogels

Frans Timmermans denkt "alle benodigde elementen" te hebben om de voor- en tegenstanders van een Europese natuurherstelwet "mogelijk dichter bij elkaar te brengen". Het Europees Parlement stemt naar verwachting volgende week over het voorstel van de vicevoorzitter van de Europese Commissie om flora en fauna in de EU te herstellen. Tot nu is er veel weerstand tegen de wet.

'Wisselgeld' 

Timmermans zei dit woensdag 5 juli bij de presentatie in Brussel van versoepelde wetgeving voor genetisch aangepaste gewassen en een bodemwet. Die voorstellen zouden als wisselgeld kunnen dienen om tegenstanders van de natuurherstelwet over de streep te trekken. "We proberen bruggen te bouwen tussen de verschillende posities en misschien kunnen deze voorstellen helpen", aldus Timmermans. 

Eerder verwierpen de parlementscommissies landbouw en visserij de omstreden natuurherstelwet, terwijl de belangrijke milieucommissie er vorige week niet in slaagde daar tot een gezamenlijk standpunt over te komen.

Christendemocraten tegen wet 

Vooral de christendemocraten, die zijn verenigd in de Europese Volkspartij (EVP), zijn tegen de natuurherstelwet. Wel zijn veel van hen voor het toestaan van moderne gentechnieken om voldoende voedsel te verzekeren.

Onder vuur 

Eerder spraken we in Vroege Vogels Radio over de omstreden wet met Arie Trouwborst, sinds 1 maart hoogleraar Natuurbeschermingsrecht aan de Tilburg University.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.