Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Timmerman van het bos

31 mrt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Bij Groesbeek komen vijf van de zes Nederlandse spechten voor, waaronder de timmerman van het bos: de zwarte specht.
Al meer dan 4000 uur observeert bioloog Henny Brinkhof het gedrag en het geluid van de zwarte spechten in Groesbeek. Deze forse vogels, met het formaat van een zwarte kraai, zijn kampioen in het maken van boomholen. Ze worden ook wel de timmermannen van het bos genoemd. 
Met Brinkhof gaat Milouska op zoek naar de timmerman van het bos. Volgens spechtenkenner Harvey van Diek van SOVON Vogelonderzoek is het nu echt de tijd voor de specht. We gaan met hem enkele steenworpen verder op zoek naar de andere soorten. Hij laat zien dat elke specht andere eisen stelt aan zijn leefomgeving. Zo vind je de zwarte specht vaak terug in een beuk en de middelste bonte specht in een eik. De meest voorkomende soort, de grote bonte specht, is wat dat betreft het meest flexibel.
Vijf soorten
In de omgeving van Groesbeek, schuin onder Nijmegen, komen vijf van de zes Nederlandse soorten spechten voor. Dat is erg bijzonder. Het zijn de grote bonte specht, de middelste bonte specht, de kleine bonte specht, de groene specht en de zwarte specht. De draaihals, specht nummer zes, is extreem zeldzaam in ons land en wordt weinig gezien. 
Zwarte verschijning
De zwarte specht ( Dryocopus martius ) is de grootste Europese specht. Hij is makkelijk te onderscheiden van de andere Europese spechten door zijn geheel zwarte verenkleed. De kruin van het mannetje is helemaal rood. Het vrouwtje heeft een kleine rode vlek achter op haar kruin.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.