Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Timelapse van de traliestinkzwam | Zelf Geschoten

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3707 keer bekeken
  •  

De traliestinkzwam komt vooral voor in Zuid-Europa en wordt incidenteel in Nederland gesignaleerd, na bijvoorbeeld een warme zomer. Maar het lukte filmer Jgmkuiten om deze bijzondere zwam te vinden! Jgmkuijten filmde de ontwikkeling van deze zwam in november.

Tralies 

De ontwikkeling van de traliestinkzwam begint met een wit duivelsei, dat op een gegeven moment openscheurt. Daar komt vervolgens het vruchtlichaam uit, dat een roodgekleurde ‘tralies’ netwerk als vorm heeft. De binnenkant van die tralies is bedekt met een groenachtige, bijna zwarte slijmerige sporenmassa. De zwam verspreidt een sterke geur waarmee hij insecten lokt die de sporenmassa oplikken en zo bijdragen aan de verspreiding van sporen. Dat kun je zien in de video; de zwam is bedekt met vliegen!

Duivelseieren

De groei van de stinkzwam begint bij een duivelsei, die deels in de bodem verstopt zit. Wanneer het ei openbarst komt het vruchtlichaam van de zwam tevoorschijn. Een stinkzwam kan zo snel groeien doordat het een sponsachtig lichaam heeft wat door waterdruk als het ware uit het ei springt. Het lijkt een beetje op een springveer.

Tim Wijgerde maakte een timelapse van een grote stinkzwam (Phallus impudicus) die uit een duivelsei barst.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.